Vijesti 2017. godina

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. IVE U RAVSKOJ I BRIŠEVU

Biskup banjolučki Franjo Komarica pohodio je u subotu, 24. lipnja 2017. godine, župu Ravska u prijedorskom kraju i predslavio koncelebriranu misu u povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, nebeskog Zaštitnika župe.

Zajedno s njime koncelebrirali su upravitelj župe Ravska i ujedno župnik župe Ljubija vlč. Ilija Piličić i župnik susjedne župe Stara Rijeka vlč. Dražan Mirčić.

Na misi je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika, mahom prognanih i raseljenih iz te i susjednih župa, koji su za ovu prigodu pristigli iz Hrvatske, Slovenije i nekoliko drugih zemalja.

Biskup ih je sve obodrio da ostanu postojani u svojoj vjeri gdje god bili, računajući da će im Bog uvijek biti od pomoći, pa i u strpljivom podnošenju svakodnevnih križeva. Zahvalio im je što ne zaboravljaju svoj rodni kraj i potaknuo ih da se složno zauzimaju i kod predstavnika vlasti za nužnu izgradnju zapuštenih infrastruktura i svojih domova. Podsjetio ih je na obvezu trajne zahvalnosti prema njihovom mladom župniku Ivanu Grgiću, ubijenom 1992. godine samo zato što se zalagao za njihove živote i obranu kršćanske vjere i Božjih zapovijedi.

Biskup je na kraju mise predmolio posebne molitve za ubijene svećenike i brojne vjernike laike iz toga kraja.

Istoga dana, biskup je u filijali župe Stara Rijeka, u satrvenom selu Briševo, u ponovno izgrađenoj spomen-crkvi sv. Petra i Pavla predvodio koncelebrirano misno slavlje, zajedno sa starorječkim župnikom Draženom Mirčićem. Okupilo se stotinjak prognanih Briševljana, koji žive u Hrvatskoj i u drugim zemljama Europe.

Biskup je u svojoj propovijedi govorio o jedinstvenoj vrijednosti pripadanju Kristovoj Crkvi sazidanoj na temelju apostola. Ta Crkva dijeli sudbinu svoje Glave – Isusa Krista, koji je po muci i smrti ušao u slavu uskrsnuća. Podsjetio je na dramatične događaje iz nedavne prošlosti njihove rodbine i mještana potpuno nedužni – platili svojom krvlju vjernost Kristu i njegovoj Crkvi.

Pozvao ih je da se na 25. godišnju masakra nad Briševljanima, 25. srpnja ponovo okupe u svojoj crkvi na molitvu i misu za pobijene katolike svoga sela i župe.

Nazočni su upoznati da se za tu prigodu priprema monografija „Briševački mučenici“, te da će 24. srpnja biti upriličen u Banjoj Luci „Studijski dan“ o masakru u Briševu.

Nakon mise Udruga Briševljana upriličila je u dvorištu crkve prigodni domjenak za sve prisutne.

TABB
Ravska – Briševo, 26. lipnja 2017.

Povezani članci

Back to top button