Vijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA BLAGOSLOVIO NOVOIZGRAĐENU FILIJALNU KAPELU POSVEĆENU BEZGRJEŠNOM SRCU MARIJINU

U večernjim satima u nedjelju, 25. lipnja 2017., biskup banjolučki Franjo Komarica predslavio je koncelebrirano misno slavlje u Čelincu u filijali župe Prasnače i blagoslovio u ratu teško oštećenu i konačno temeljito obnovljenu kapelu posvećenu Bezgrješnom Srcu Marijinu.

S biskupom su, osim presnačkog župnika mons. Ivice Božinovića, koncelebrirala još četvorica svećenika. A uz domaće malobrojne katolike, u misi su sudjelovali i župljani župe Presnače te susjednih župa Kotor Varoš i Vrbanjci.

Biskup je podsjetio da je početkom 20 st. u Čelincu živjelo oko 180 katolika, pred Drugi svjetski rat 200, a u drugoj polovini 20. stoljeća nekoliko desetina. Dobar dio domaćih katolika bio je njemačke nacionalnosti o čemu svjedoče i grobovi u blizini izgrađene crkvice. U samom mjestu postoji zavjetna kapelica obitelji Brandl izgrađena početkom 20. stoljeća.

Biskup je u propovijedi govorio o trajnom Božjem pozivu na obraćenje i pouzdanje u Božje milosrđe i praštanje. Posebno je istaknuo majčinski zagovor Presvete Bogorodice Marije, preporučio okupljenim vjernicima da se svakodnevno utječu Gospi u pomoć.

Zahvalio je župniku Božinoviću i svima koji su pomogli da se i ova crkvica, koju je prije rata izgradio tadašnji župnik presnački – pod kraj rata ubijeni – vlč. Filip Lukenda, ponovno osposobi za bogoslužje.

Župnik Božinović je također obavijestio nazočne o sudbini crkvice te o onim koji su se trudili oko njene ponovne izgradnje.

Nakon liturgijskog slavlja okupljeni vjernici su ostali još neko vrijeme u prijateljskom druženju.

TABB
Čelinac, 26. ipnja 2017.

Povezani članci

Back to top button