Vijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA U KANONSKOM POHODU U ŽUPI NOVA TOPOLA

Biskup banjolučki Franjo Komarica boravio je u utorak, 27. lipnja 2017., u službenom pastoralnom pohodu u župi Nova Topola, gdje mu je domaćin bio vlč. Anto Barešić, upravitelj župe.

Osim pismenog izvješća o cjelokupnom stanju u župi, biskup je saslušao i usmena izvješća od župnika, te njegovih suradnika – redovnica iz tamošnjeg drevnog samostana sestara Družbe Klanjateljica Krvi Kristove te vjernika-laika. Biskup je u pratnji župnika obišao i sve crkvene objekte u župi: filijalne crkve sv. Ante Padovanskog u selu Trošelji te sv. Mihaela Arkanđela u udaljenom poljskom selu Čelinovac. U oba ta sela, koja su od 90-tih godina 19. stoljeća nastanjivali doseljenici Poljaci, izgrađene su bile i filijalne crkve, koje su sada obnovljene na veliku radost preostalih katolika. Biskup je posjetio i groblja u filijali Čelinovac te u Novoj Topoli, gdje je dao župniku određene sugestije za očuvanje vrijednih nadgrobnih spomenika nekadašnjih brojnih njemačkih kolonista, kao i za izgradnju prikladne grobljanske kapele.

Slaveći misu u temeljito obnovljenoj crkvi sv. Josipa u Novoj Topoli, koja je kao jedina originalna neogotička sakralna građevina u cijeloj regiji preživjela ratnja razaranja, biskup je pozvao sve nazočne na trajno zahvaljivanje dobrom Bogu za darove kršćanske vjere, nade i ljubavi te na prošnju za Božju pomoć i blagoslov u očuvanju i njegovanju kršćanskog zajedništva i međusobne solidarnosti. Posebno je potaknu sve na ustrajnost u molitvi da se konačno rasvijetli slučaj njihova bivšeg župnika vlč. Ratka Grgića, koji je prije više od 25 godina nasilno odveden iz župne kuće, koja je nakon toga spaljena, i od tada se do danas za njega ne zna gdje su mu posmrtni ostaci.

TABB
Nova Topola, 30. lipnja 2017.

Povezani članci

Back to top button