Vijesti 2017. godina

SVEČANO OBILJEŽENA 130. OBLJETNICA PRVE CRKVE

U filijali Donja Ravska kod Ljubije, koja ove jeseni obilježava 50-obljetnicu svoga utemeljenja, domaći mještani, mahom prisilno iseljeni iz svoga rodnog kraja, zajedno sa svojim župnikom vlč. Ilijom Piličićem i svojim biskupom Franjom Komaricom – svečano su obilježili 130 godina postojanja prve crkve u tome mjestu. Sadašnja je crkva na istim temeljima na kojima su bile dvije ranije porušene u zadnja dva rata.

Na slavlje svet mise stigle su desetine domaćih vjernika iz susjednih zemalja, a neki od njih i zajedno sa svojim novim susjedima i prijateljima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nizozemske. Zajedno s biskupom Franjom koncelebrirali su – osim sadašnjeg župnika i prvi župnik te župe, a sada župnik u Lištanima i livanjski dekan preč. Adolf Višaticki, zatim župnik Sanskog Mosta i dekan bihaćkog dekanata fra Ivica Matić, te fra Drago Ljevar, rodom iz župe Sasina, a sada gvardijan kod Dubrovnika. Prelijepa filijalna crkva nije mogla primiti ni trećinu pristiglih vjernika, koji su došli „na zavjet“ nebeskim zaštitnicima svoga sela svetim apostolima Petru i Pavlu. Svi su oni sabrano sudjelovali u misnom slavlju moleći, pjevajući i pažljivo slušajući Božju riječ i njeno tumačenje.

Sve prisutne je najprije pozdravio domaći župnik vlč. Piličić. Zatim se nazočnima obratio prvi župnik te župe, koji je kao mladomisnik bio poslan u župu koja se tada tek formirala. I on ovih dana slavi svoj zlatni svećenički jubilej.

Biskup Franjo je izrazio svoju radost i čestitke nazočnima, a u prigodnoj propovijedi je podsjetio sve na potrebu ispitivanja vlastite savjesti „koliko smo, kao ljudi i kao kršćani, vjerodostojni Kristovi učenici i štovatelji njegovih apostola. Obodrio je sve da i dalje ustraju u svom ljudskom i kršćanskom osvjedočenju i poslanju, ne zaboravljajući svojih dubokih korijena u tom kraju. Biskup je iznio podatke o broju katoličkih obitelji i katolika iz pojedinih razdoblja tijekom posljednja četiri stoljeća.

Prije pedeset godina je u tom selu bilo preko 500 katolika, a sada tek nekoliko povratničkih obitelji. Apelirao je na sve da traže od političara da im se opet omogući da žive kao „svoji sa svojima na svome“.

Na kraju mise svi su otpjevali pjesmu zahvalnicu i izmolili molitve za pokojne. A onda su se okupili na „gozbi ljubavi“ pod šatorom uz crkvu.

TABB
Donja Ravska, 2. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button