Vijesti 2017. godina

U SARAJEVSKOJ KATEDRALI OBILJEŽEN PAPIN DAN

U nedjelju, 2. srpnja 2017. obilježen je Papin dan svečanim Misnim slavljem kojeg je u u sarajevskoj prvostolnici predvodio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto u zajedništvu kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, mons. Franje Komarice, biskupa banjolučkog i mons. Tome Vukšića, vojnog ordinarija u BiH te uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke i još 10-ak svećenika.

Na početku, sve nazočne pozdravio je kardinal Puljić istaknuvši kako se ovom prigodom obilježava „dan Petra naših dana“ čija je produžena ruka, u svakoj državi upravo apostolski nuncij.

Prigodnu propovijed tijekom svete mise uputio je vojni ordinarij u BiH, mons. Tomo Vukšić koji je najprije istaknuo lijepu tradiciju u Katoličkoj Crkvi obilježavanja Papina dana koji je prigoda za službeno podsjećanje na ulogu i značenje papinske službe u Crkvi. Nadalje, biskup Vukšić je podsjetio na različitost glede datuma obilježavanja Papina dana ovisno od svake pokrajinske Crkve.

„Svi su vjernici pozvani pridružiti se u povodu okupljanja Papina dana i također da u skladu sa svojim mogućnostima materijalno pomognu kako bi Papa mogao obavljati svoju službu. U tu svrhu, osim molitvene potpore, postoji u cijeloj Katoličkoj Crkvi također običaj da se uz blagdan Petrova prikuplja kolekta koja je u našim krajevima kolokvijalno poznata pod nazivom ‘Petrov novčić’. To je tradicija koja je svoje prve oblike dobila još u 8. stoljeću i traje neprekidno sve do danas“, objasnio je vojni biskup.

U nastavku je, na tragu pročitanog evanđeoskog odlomka, govorio o stalnom stanju pristajanja Isusovih učenika uz Petrov odgovor na Isusovo pitanje ‘tko sam ja’ – ‘Ti si Krist Pomazanik, Sin Boga Živoga’, napominjući kako taj odgovor svi danas ponavljamo te ponizno i zahvalno ispovijedamo zajedno s Petrom Franjo. Na kraju je biskup Tomo objasnio Petrovu ovlast „svezivanja i odrješivanja“ koju mu je Isus dao nakon što je rekao „tebi ću dati ključeve Kraljevstva Nebeskog“.

Prije završetka Euharistijskog slavlja, a nakon zahvale vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i mons. Pezzuto je posebno zahvalio „pastiru ove partikularne Crkve uzoritom kard. Vinku Puljiću koji je za ovo slavlje stavio na raspolaganje svoju katedralu“.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović“, a za asistenciju oko oltara zaslužni su bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

KTA
Sarajevo, 2. srpanj 2017.

Povezani članci

Back to top button