Vijesti 2017. godina

OSNIVA SE DIJECEZANSKI MUZEJ

Točno na 136. obljetnicu osnutka Banjolučke biskupije, 5. srpnja 2017., njezin biskup – ordinarij mons. dr. Franjo Komarica je izdao Dekret o osnivanju Dijecezanskog muzeja te biskupije.

Učinio je to u duhu Koncilskih i postkoncilskih dokumenata, „dodatno potaknut aktualnom situacijom naše –osobito u zadnjem ratu na području BiH – teško uništene biskupije i brojnim sugestijama“.

U Dekretu se ističe kako će „glavni sadržaj muzeja biti Knjižnica te Zbirka sabrane baštine, tj. predmeta izvan liturgijske uporabe s područja naših župa“.

Biskup Komarica je u Dekretu, kojega je uputio „svim župnim uredima u biskupiji“, također pojasnio opravdanost i potrebu takve jedne institucije u biskupiji. Između ostalog je napisao:

I samo djelomično poznavanje povijesti višestoljetne nazočnosti Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije Posvješćuje nam dramatičnu činjenicu da su naši predci – i on davnašnji i ovi nedavni – bili izloženi – ne samo mirnim vremenima, koja su omogućila svekoliki ljudski, vjerski, kulturni i civilizacijski napredak – nego također i brojnim i svakovrsnim razaranjima i uništavanjima, pravim kulturocidom i memoricidom. Od nekoć višestoljetnog, bujnog i bogatog isključivo katoličkog ovdašnjeg područja, promjenom brojnih vladara s različitim vjerskim, kulturnim, civilizacijskim i ideološkim opredjeljenjima, potpuno su nestali ili tek u fragmentima sačuvani relikti i artefakti naše sakralne baštine. Pa, ipak ih ima – i to znatan broj. Osobito je bogat i vrijedan fundus od više desetina tisuća knjiga!

Tijekom 135 godina postojanja Banjolučke biskupije – uslijed doista nesklonih i teških vremena – nije se moglo pristupiti ostvarenju ovog prijeko potrebnog projekta. Uzdajući se u Božju Providnost, koja nas je do sada na ovom području sačuvala, sada želimo krenuti u njegovu zahtjevnu i složenu realizaciju.“

Biskup je svjestan velikih i mnogostrukih ograničenja i poteškoća u realizaciji ovog projekta, te izričito piše: „Trebat će nam pomoć i suradnja mnogih plemenitih, istinoljubivih i stručnih ljudi. Računam na takve – osobito s područja naše biskupije. Za svaku vrstu pomoći bit ćemo veoma zahvalni.“

Na kraju biskup „obilje Božjeg blagoslova, uz majčinski zagovor Presvete Bogorodice Marije te nebeskih zaštitnika sv. Bonaventure i blaženog Ivana Merza – na sve one koji će ubuduće biti uključeni u realizaciju ovog Dekreta“.

TABB
Banja Luka, 7. srpnja 2016.

Povezani članci

Back to top button