Vijesti 2017. godina

U BANJOLUČKOJ KATEDRALI NESVAKIDAŠNJE RADOSNO I ZAHVALNO SLAVLJE MISE

U nedjelju, 9. srpnja 2017., vjernici okupljeni na misno slavlje doživjeli su dodatno dvostruko slavlje radosti i zahvalnosti.

Svećenik banjolučke biskupije, prelat Njegove Svetosti doc. dr. Miljenko Aničić obilježio je liturgijskim slavljem svoj 40-godišnji svećenički jubilej.

Također, grupa od petorice svršenih bogoslova seoulske nadbiskupije, neki od njih porijeklom iz teško uništene sjevernokorejske biskupije Pyongyang, s čijim je preostalim vjernicima Banjolučka biskupija sklopila duhovno-molitveno jedinstvo početkom ove godine, predvođena svećenikom Danielom boravi u višednevnom pohodu Banjolučkoj biskupiji i aktivno su sudjelovali u današnjem misnom slavlju.

Zajedno s jubilarcem koncelebrirao je i biskup ordinarij Franjo Komarica te još četvorica svećenika. Misu je predvodio Jubilarac mons. Aničić. Prigodnu propovijed je izrekao biskup Franjo.

Biskup Franjo je na početku misnog slavlja izrazio svoju radost zbog ta „dva, posebna razloga za zajedničku radost i zahvalnost Bogu“. Pozvao je sve prisutne, među kojima je bila i rodbina Jubilarca da zajedno zahvaljuju Bogu za vrlo plodan svećenički život Jubilarca, kao i za životvornost i otvorenost Crkve u korejskom narodu za druge narode i krajeve.

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije protumačio bitne poruke nedjeljnih svetopisamskih čitanja. Naglasio je kako je Božja poruka spasenja namijenjena svim ljudima, rasama i generacijama ljudskog roda. Tko prihvaća Božje djelo spasenja, taj dijeli Isusovu sudbinu i patnje i slave. Posebno se osvrnuo na važnost ministerijalnog svećeništva u Crkvi. Ustvrdio je kako je svaki svećenički život od Boga, s Bogom za druge. Osvrćući se na izuzetno dinamičan i plodan svećenički život Jubilarca mons. Aničića, biskup je naglasio kako je taj život „ilustracija bitnog poimanja kršćanstva, koje se sastoji u svakodnevnom služenju drugima“. Zahvalio je Jubilarcu za neumorno i nesebično služenje Crkvi i u ime Crkve, ne samo kao dugogodišnji direktor biskupijskog Caritasa nego i kao profesor mnogim generacijama studenata teologije u Sarajevu, Zagrebu i Đakovu. Pozvao je sve da mole za nova svećenička zvanja u biskupiji, domovini i u Koreji.

Pri kraju mise se nazočnima obratio i sam Jubilarac. Zahvalio je svima, koji su ga pomagali na razne načine tijekom njegovih 40-godina svećeničkog života i služenja. Naglasio je da je sve bilo Božji dar na čemu je Bogu „neizmjerno zahvalan“. Zajedno je cijela okupljena zajednica otpjevala „Tebe Boga hvalimo“.

Na samom kraju mise se nazočnima obratio i korejski svećenik vlč. Daniel zahvalivši na srdačnom gostoprimstvu i za svjedočku vjeru koju doživljava u susretu s banjolučkim katolicima. Korejski bogoslovi su otpjevali dvije svoje crkvene pjesme kao skromni dar svim prisutnim vjernicima.

Zanimljivost je i to da je Jubilarcu na mladoj misi prije četrdeset godina, kao i danas, propovijedao biskup Franjo Komarica.

TABB
Banja Luka, 9. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button