img_2017_282_009

LITURGIJSKO SLAVLJE U POVODU 74. – OBLJETNICE MUČENIČKE SMRTI VLČ. ANTE DUJLOVIĆA

U utorak, 11. srpnja 2017., na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa u župi Gumjera, u donjem toku rijeke Vrbasa slavljena je koncelebrirana sv. misa u povodu 74. godišnjice mučeničke smrti mladoga župnika te župe vlč. Ante Dujlovića.

Misu je predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica, a s njim su koncelebrirali pom. biskup Marko Semren, župnik prnjavorski mons. Vlado Lukenda, koji se i skrbi za Gumjeru, mons. dr. Anto Orlovac, autor knjige „Vjeran do smrti“ o Anti Dujloviću te još petorica svećenika Banjolučke biskupije. Na misi je sudjelovala i grupa vjernika hodočasnika iz župa Prnjavor Petrićevac, Banje Luke i Ivanjska.

U prigodnoj propovijedi biskup Franjo je, polazeći od svetopisamskih čitanja, najprije podsjetio na dramatičnost povijesti čovječanstva obilježenu trajnom borbom između Duha i Zloduha. Istaknuo je i proročku ulogu za cijelo čovječanstvo Božjeg izabranog naroda. Tu ulogu članovi tog naroda moraju ispunjavati, a ne bježati od nje. Pojasnio je Isusove riječi da se njegovi učenici „ne trebaju bojati onih koji ubijaju tijelo, a ne mogu ubiti dušu, koja je znak života, kojega štiti sam Bog, jer je Bog izvor života“. Osvrnuo se zatim kratko na burnu povijest Katoličke Crkve kroz mnoga stoljeća na tom dijelu svoje biskupije, na bujanje katoličanstva i njegovo uništavanje, pa ponovno naseljavanje i ponovno iseljavanje. Iznio je podatke o župi Gumjera, osnovanoj 1903. godine, a koju su nastanjivali uglavnom poljski katolici.

O župniku Anti Dujloviću rekao je da je rođen 1914. godine u starodrevnoj župi Ivanjska kod Banje Luke, da je zaređen za svećenika 1939. godine, a 1940. godine imenovan upraviteljem župe Gumjera. Župljani su „brzo zavoljeli svoga mladog, duhovnog, pobožnog i poletnog župnika, koji se s velikom revnošću posvetio duhovnoj izgradnji povjerenih mu vjernika“. Brinuo se za sve – od najstariji i najsiromašnijih do najmlađih. Osobito se brinuo za mlade i djecu te za obiteljski kršćanski život u župi. Tijekom ratnih godina, u vrlo dramatičnim okolnostima pastoralno je skrbio čak za 8 okolnih župa, iz kojih su se župnici morali povući na sigurno. Prema svjedočanstvu brojnih svjedoka između njegovih župljana ubili su ga vojnici, po nalogu njihovog komandira jer se javno suprotstavio da njegove župljanke, osobito djevojke, idu na razuzdane igranke s vojskom u seosku gostionicu.

Njegovi župljani kao ni njihovi potomci, odselivši se 1946. godine po nalogu tadašnjih vlasti u Poljsku, u župi Očice kod Boleslawieca trajno imaju u zahvalnom sjećanju krvavu žrtvu života njihova omiljelog župnika. Već su prikupili pisana, ovjerene svjedočanstva za početak službenog crkvenog procesa beatifikacije.

Kongregacije za proglašenje svetih je već dala odobrenje za pokretanje procesa za ubijenog župnika Antu Dujlovića te za još trojicu ubijenih svećenika Banjolučke biskupije s početka rata 1941. godine vlč. Maximilijana Waldemara Nestora, župnika u Drvaru, vlč. Juraja Gospodnetića, župnika u Bos. Grahovu i vlč. Krešimira Barišića, župnika Krnjeuše kod Bos. Petrovca.

TABB
Gumjera, 12. srpnja 2017.