Vijesti 2017. godina

PRIZNANJE „MIMAR MIRA“ BANJOLUČKOM BISKUPU

U petak navečer, 14. srpnja 2017., na svečanosti u prigodi svečanog obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta – spomenika mira Centar za mir i multietničku suradnju Mostar dodijelio je priznanje „Mimar mira“ banjolučkom biskupu dr. Franjo Komarici, za njegov „doprinos u izgradnji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja“.

U ime spriječenog biskupa Komarice nagradu je primio jedan od najbližih biskupovih suradnika prelat doc. dr. Miljenko Aničić, direktor biskupijskog Caritasa.

U svome obrazloženju dodjeljivanja priznanja „Mimar mira“ banjolučkom biskupu Franji Komarici, direktor Centra Safet Oručević i predsjednik Upravnog odbora Alija Behram napisali su, između ostalog:

„Poslije svih godina časnog i odgovornog bavljenja svojim vjerskim poslovima, danas u funkciji biskupa banjalučkog, gospodin Franjo Komarica slovi kao glasni, angažovani i djelotvorni borac za mir, za ljudska prava, dok je uz sve pobrojano bio i ostao oštar kritičar međunarodne zajednice i loših politika u Bosni i Hercegovini. Prepoznat i cijenjen kao neumorni borac za opstanak Hrvata u Republici Srpskoj, te traženju rješenja za budućnost naroda Bosne i Hercegovine“.

„Bio je i ostao revnostan, glasan i dosljedan u svojim javnim pozivima na mir i praštanje. Činio je to i svojim prepoznatljivim i dobronamjernim istupima čak i u vrijeme ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, kada je poručivao da se svi ljudi moraju okrenuti prema istini i pravdi, ali i praštanju izražavajući u nebrojeno navrata svoju pastirsku blagotvornu i pomirljivu poruku: (citat) Naša je kršćanska dužnost praštanje!“

CENTAR ZA MIR I MULTIETNIČKU SARADNJU je nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana radi istraživanja i dokumentiranja važnih događaja u povijesti grada Mostara i Hercegovine, u periodu od 1990. do 2004. godine. Centar nastoji da kroz znanstvenoistraživački rad prikupi podatke o mnogim događajima u Mostaru i Hercegovini, s namjerom da se ti događaji istraže i učine dostupnim javnosti, putem publikacija, knjiga i dokumentarnih filmova.

TABB
Mostar – Banja Luka, 15. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button