Vijesti 2017. godina

USKRSNUĆE SELA KORITA KOD GRAHOVA (VI. PJESNIČKO SIJELO U ČAST DON JURJA GOSPODNETIĆA)

Događaji drugog dana kulturno-vjerske manifestacije „Dani sv. Ilije“ odvijali su se u selu Korita kod Bos. Grahova.

Najprije je u kapeli sv. Jeronima slavljena misa koju je pred 50-ak ljudi predvodio don Predrag Ivandić, župni vikar iz Drvara, u zajedništvu s domaćim grahovskim župnikom don Davorom Klečinom i hercegovačkim franjevcem iz Širokog Brijega fra Miljenkom Mićom Stojićem.

Nakon sv. Mise svi su nazočni otišli pred spomen-obilježje Mate i Mande Vulić pomoliti se na mjestu stradanja ovog bračnog para koji su kao civili ubijeni u zadnjem ratu 1992.

Na gradilištu budućega Hrvatskoga kulturnog centra „Korita“ donaciju knjiga Udrugi „Don Juraj Gospodnetić“ i Centru uručili su predstavnici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i pjesnici koji su sudjelovali u pjesničkoj večeri.

U smiraj dana, u predivnom poddinarskom ozračju zalaska sunca, na Vidikovcu iznad sela Korita održalo se  VI. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića. Duhovnu i domoljubnu poeziju recitirali su Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mate Grbavac iz Ljubuškog, fra Miljenko Mića Stojić iz Širokog Brijega, Fabijan Lovrić iz Knina te Blaženka Jardas Vulić iz Požege.

Pjesničku večer vodila je Josipa Mihaljević iz Livna a tenor poznate šibenske klape „Maslina“ Hrvoje Marić iz Knina glazbenim nastupom na gitari uljepšao je ovu večer.

Na pjesničkoj večeri bio je i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj s izaslanstvom Zapadnohercegovačke županije kao i Petar Majić, predsjednik Matice hrvatske Grude.

Selo Korita je simbol stradanja ali uskrsnuća grahovskih Hrvata. Nakon što je 1941. selo, koje je brojilo 40 kuća s preko 400 žitelja, zbrisano s lica zemlje, svi mještani su se raselili diljem Hrvatske i svijeta, a njihova zemlja je nacionalizirana. Nakon 70 godina potomci mještana počeli su kupovati zemlju svojih roditelja i predaka i samostalno obnavljati svoja ognjišta, bez ikakve pomoći općine i države.

Danas su u Koritima obnovljene tri kuće, dvije se još grade, a za obnovu svojih ognjišta zainteresirani su i drugi mještani. U selu je izgrađena zavjetna kapelica, a u izgradnji je i Hrvatski kulturni centar koji će biti središte društvenog života grahovskih Hrvata.

Župa Grahovo
Korita, 21. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button