Vijesti 2017. godina

U MEMORIJALNOM CENTRU SV. JURAJ SLAVLJENA KONCELEBRIRANA MISA ZA POGINULE BRANITELJE

Tradicionalno godišnje liturgijsko slavlje za poginule branitelje na livanjskoj bojišnici upriličeno je, u subotu, 22. srpnja 2017., u memorijalnom centru sv. Juraj u Donjim Rujanima, filijali župe Lištani ispod planine Kamešnice u livanjskoj polju.

Koncelebrirano svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij iz Republike Hrvatske biskup Jure Bogdan. S njim su koncelebrirali vojni ordinarij iz BiH biskup Tomo Vukšić, banjolučki biskup Franjo Komarica, župnik lištanski i livanjski dekan preč. Adolf Višaticki, ovogodišnji zlatomisnik i još petorica svećenika. Uz nekoliko redovnica Družbe sestara Milosrdnica iz Livna bilo je na misi nazočno preko šest stotina vjernika iz župa livanjskog dekanata te članovi obitelji i postrojbi poginulih branitelja iz BiH i susjedne Hrvatske.

Sve nazočne su na početku misnog slavlja pozdravili domaći župnik Višaticki i domaći biskup Komarica. Biskup Komarica je posebno zahvalio udruzi sv. Juraj i drugim udrugama poginulih branitelja, te domaćem župniku Višatickom na odlučnom njegovanju uspomene na poginule branitelje za obranu livanjskog područja, a onda i ostalih krajeva. Zahvalio je također i biskupima Bogdanu i Vukšiću za molitvu i solidarnost s rodbinom poginulih branitelja i drugih žrtava rata.

U nadahnutoj, snažnoj propovijedi biskup Bogdan je nazočnima posvijestio dužnost nas živućih ispravo vrednovati žrtve života palih i teško oštećenih branitelja. Pozvao je na molitvu i rad oko praštanja i pravednog mira među svim ljudima i narodima ovog dijela europskog kontinenta.

Na kraju mise jedan od predstavnika udruga iz Dalmacije predstavio je planove za daljnje radove na dovršenu ovog jedinstvenog memorijalnog centra za sve hrvatske poginule branitelje.

TABB
Lištani – Donji Rujani, 24. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button