IzdvajamoVijesti 2017. godina

LITURGIJSKA DOGAĐANJA UZ OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SUZAŠTITNIKA ŽUPE SV. ANE I SV. JOAKIMA

Nakon tradicionalne trodnevnice, u nedjelju, 23. srpnja 2017. godine održana su u župnoj crkvi sv. Josipa svečana bogoslužja u povodu vanjskog obilježavanja blagdana suzaštitnika župe sv. Ane i Joakima.

Glavnu, pučku sv. misu na patronu pored župne crkve predvodio je vojni ordinarij iz RH biskup Jure Bogdan. S njime su koncelebrirali domaći biskup Franjo Komarica, domaći župnik i livanjski dekan Adolf Višaticki i još trojica svećenika. Osim brojnih domaćih župljana na misi je sudjelovalo i više stotina vjernika okolnih župa, kao i brojni iseljeni žitelji livanjskog područja koji žive u Hrvatskoj ili drugim europskim zemljama. Pjevanje je predvodio župski zbor iz župe Sitno Donje, koju je prošlih dana bio zahvatio veliki požar.

Biskup Bogdan je u svojoj katehetskoj homiliji tumačio opravdanost, potrebu i način molitve vjernika katolika.

Biskup Komarica je zahvalio biskupu Bogdanu za izraženu molitvenu i crkvenu blizinu s vjernicima iz njegove biskupije. Zahvalio je i zlatomisniku – župniku Adolfu za njegovo vjerno služenje Crkvi kroz 50 godina svećeništva, napose i za veliki trud koji je ulagao u duhovnu i materijalnu obnovu župe Lištani i susjedne župe Odžak – Ćaić.

Večernju sv. misu predvodio je biskup Komarica, uz koncelebraciju petorice svećenika. Na misi je pobožno sudjelovalo više stotina vjernika, među kojima su bili brojni roditelji sa svojom djecom.

Biskup Franjo je u propovijedi obodrio roditelje da se u vjeri oslanjaju na Božju pomoć te pozvao sve na još žarču molitvu za nova duhovna zvanja osobito iz livanjskog kraja, nekoć bogatog sa svećeničkim i redovničkim zvanjima. Zahvalio je i župniku Adolfu za njegovo vjerno svećeničko služenje te preporučio župljanima novog župnika.

Na kraju misnog slavlja biskup je izmolio posebne molitve blagoslova djece i obitelji, a tada zajedno sa svećenicima pojedinačno blagoslovio svako dijete i njihove roditelje.

TABB
Lištani, 24. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button