Vijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA PRIMIO VODITELJICU OHR U BANJOJ LUCI

U srijedu, 26. srpnja 2017., biskup Komarica primio je voditeljicu Ureda Visokog predstavnika u Banjoj Luci, veleposlanicu Maranne Berecz. U dužem otvorenom razgovoru bilo je najviše riječi o aktualnoj situaciji katolika na području Banjolučke biskupije. Ambasadorica Berecz se zanimala koliko sada ima katolika, kako teče njihov povratak i koliko katolicima u entitetu RS pomažu političari iz redova hrvatskog naroda.

Biskup je iznio konkretne podatke da je sada 22 godine nakon rata, katolika u župama na području RS skoro upola manje nego na kraju rata, jer se povratak prognanih katolik skoro uopće nije dogodio. Izostala je politička i pravna i materijalna pomoć onima, koji su se godinama uzalud nastojali vratiti.

Također je biskup iznio konkretne primjere o nebrizi dosadašnjih hrvatskih predstavnika u institucijama vlasti entiteta RS za sudbinu hrvatske malobrojne populacije i za one mnogobrojne obespravljene prognanike koji uzalud traže mogućnost održivog povratka.

Biskup je svojoj sugovornici uputio i niz pitanja i prigovora zašto institucija Visokog predstavnika i druge nadležne međunarodne institucije uporno ne žele da BiH postane pravna država za sve njezine stanovnike. Potkrijepio je svoja pitanja nizom konkretnih podataka iz brojnih svojih susreta tijekom ove godine s predstavnicima međunarodne zajednice u zemlji i inozemstvu. Ponovio je svoje zamjerke međunarodnoj zajednici da nije dovoljno poštena, iskrena, jedinstvena, dosljedna, vjerodostojna i odlučna. Ustvrdio je kako ne može biti istina da Europska Unija i drugi odgovorni za sadašnju situaciju u BiH nisu u stanju pravno i ekonomski izvući zemlju iz nezavidne situacije za njezine stanovnike. Upozorio je da će nesređena BiH, koju se godinama tretira kao „kontrolirani kaos“ trajno ugrožavati sigurnost cijele Europe.

Ambasadorica Berecz se složila s biskupovim tvrdnjama, požalivši se na vlastitu ograničenost institucije Visokog predstavnika u BiH. Saznavši od biskupa da postoji Savez udruga prognanih Hrvata iz banjolučke regije, obećala je biskupu da će im rado pružiti pomoć – koliko god joj bude moguće, ako joj se budu obratili.

TABB
Banja Luka, 27. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button