Vijesti 2017. godina

SLAVLJE SAKRAMENATA PRVE PRIČESTI I POTVRDE U PRESNAČAMA

U nedjelju, 23. srpnja u biskupijskom svetištu Svete Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama proslavljeni su sakramenti Prve svete pričesti i svete potvrde.

Tri prvopričesnika, Mihaela Ivaštanin, Kristina Pilić i Andrej Čavrag prvi put primili su Isusa u svoje srce. Sakrament kršćanske punoljetnosti, svete potvrde, primili su Manuela Ivaštanin i Luka Čavrag. Svi oni su se radosno i puni poleta pripremali za primanje sakramenata redovito pohađajući i župni i školski vjeronauk. Ovo dvostruko slavlje je dokaz da i mala mučenička župna zajednica za koju su život dali vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić živi i raste uz pomoć Božjeg Duha.

Presnačkim krizmanicima pridružila se i jedna odrasla krizmanica iz župe Pohoda BDM Banja Luka.

U središtu proslave sakramenata Prve svete pričesti i svete potvrde bila je simbolika Isusova srca koje zove malene da se nastane u njegovu srcu. Prvopričesnici i krizmanici su za tu prigodu simbolično, uz prigodne tekstove, prikazali svoje srce Isusu stavljajući ga u njegovo veliko srce koje ima mjesta za sve ljude.

Svečano misno slavlje predslavio je biskupov izaslanik i djelitelj svete potvrde, mons. dr. Anto Orlovac u koncelebraciji s domaćim župnikom i čuvarom svetišta mons. Ivicom Božinovićem.

U svojoj propovijedi mons. Orlovac obraćajući se prvopričesnicima govorio im je o Isusu koji je dobar kao kruh, koji ih voli i želi da budu sretni i jaki s njim. Krizmanike, koji primanjem sakramenta potvrde postaju svjesni Isusovi učenici i njegovi svjedoci, pozvao je da vole Boga i svakog čovjeka, jer se tako kršćanski i zrelo živi. Na kraju, svima je uputio poziv i želju da uvijek rado primaju Isusa u svetoj pričesti da im on bude snaga te da ostanu vjerni Bogu, pravi ljudi i Božji prijatelji.

Iz čistih dječjih srdaca tijekom misnog slavlja odjekivala je iskrena molitva i pjesma, što je mnoge u prepunoj crkvi dovelo i do suza. Djeca su uveličala misno slavlje i svojim sudjelovanjem, čitanjem misnih čitanja te recitacijama i pjesmama.

biv
Presnače, 23. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button