Vijesti 2017. godina

BANJOLUČKI BISKUP NA PROSLAVI PATRONA NOVOOSNOVANE ŽUPE

Na poziv župnika novoosnovane župe u gradu Petrinji vlč. Josipa Karasa i sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, u nedjelju 6. kolovoza 2017., na blagdan Preobraženja Gospodinova, kojega ta mlada župa ima kao svoj patron boravio je uz župi banjolučki biskup Franjo Komarica.

On je predvodio i svečano koncelebrirano misno slavlje u dvorištu pored velike župne crkve i župnog pastoralnog centra. Crkva se nalazi u fazi gradnje.

Zajedno s biskupom su koncelebrirali domaći župnik, zatim petrinjski dekan preč. Josip Samaržija i još dvojica svećenika, a asistirao je kod mise trajni đakon vlč. Vjekoslav Uvalić, rodom iz Banje Luke. Na misi se okupilo više stotina župljana, mahom ratnih doseljenika iz banjolučkog kraja, te drugih dijelova Bosne. Zajedničko pjevanje predvodio je župni zbor.

Među misarima bili su i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, članovi gradske uprave, predstavnici vojske, policije i kulturno-umjetničkih društava u svojim odorama, odnosno nošnjama.

Biskupa Komaricu su srdačno i biranim riječima pozdravili i izrazili zahvalnost za njegov dolazak u tu župnu zajednicu župnik Josip, na početku mise, a na kraju jedan od članova Župskog pastoralnog vijeća.

Biskup Franjo je u svome obraćanju na početku mise, a osobito u svojoj propovijedi naglasio radost kao obvezu svakog kršćanina zbog tijesne povezanosti s Presvetim Trojstvom zahvaljujući utjelovljenom Sinu Božjem, koji nas ljude povezuje s Bogom i međusobno. Potaknuo je sve nazočne da svoju vjeru njeguju, jačaju i čine učinkovitom u zalaganju za duhovno i tjelesno dobro svojih bližnjih. Prognanicima iz svoje biskupije i Bosne stavio je na srce da ne zaborave svoje rodne župe i svoje duboke korijenje u starom kraju, te da se trude – gdje god živjeli – ostati postojanima u ispovijedanju vjere svojih predaka.

Nakon mise, biskup Franjo je ostao više sati u društvu župljana i njihova župnika.

TABB
Petrinja, 7. kolovoza 2017.

Povezani članci

Back to top button