Vijesti 2017. godina

BANJOLUČKI BISKUP U POŽEŠKOJ BISKUPIJI

U subotu, 5. kolovoza 2017., biskup banjolučki Franjo Komarica na poziv župnika župe Buk kod Pleternice u požeškoj biskupiji vlč. Slavka Starčevića i uz dozvolu domaćeg biskupa predslavio je dva misna slavlja u župnoj crkvi sv. Jurja.

Za vrijeme prvog slavlja sklopili su sakrament ženidbe mladenci Franjo Kljajić iz župe Kaptol u požeškom kraju i Antonija Bešker iz župe Buk. Mladoženju Franju Kljajića je, kao trinaesto dijete roditelja iz župe Sokoline kod Kotor Varoša, a doseljenih u župu Kaptol, krstio biskup Komarica 1996. godine. Velika je bila radost i mladenaca i brojne njihove rodbine, koja je dupkom ispunila crkvu da je biskup Komarica s njima zajedno molio Božji blagoslov za mladi bračni par.

Nakon nastupa većeg broja pjevačkih zborova i skupina, koji su izvodili Marijanske i druge pučke pripjevke, uslijedila je druga svečana koncelebrirana misa u čast Gospe Snježne i domovinske zahvalnosti. Bilo je nazočno više stotina vjernika.

Biskup Komarica je u propovijedi govorio o hrvatskom katoličkom narodu kao Marijanskom narodu od samih početaka svoga kršćanskog identiteta. Nabrojao je brojna Marijina svetišta te presudnu Marijinu pomoć u osobito dramatičnim trenutcima duge i burne njegove povijesti. Potaknuo je sve na još veće pouzdanje u Gospinu zaštitu i pomoć i u aktualnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju župljani te i okolnih župa.

Na kraju mise je upriličena svečana procesija s Gospinim kipom oko Crkve, tijekom koje su se izmjenjivale pjesme i molitve u čast Gospi.

TABB
Buk, 7. kolovoza 2017.

Povezani članci

Back to top button