Vijesti 2017. godina

GOSPA OD ANĐELA U GUBERU

U srijedu, 2. kolovoza 2017. proslavljen je blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula. Posebno svečano je bilo u filijalnoj crkvu u Guberu koja je proslavila svoj patron. Posebnost ovog dana je potpuni oprost od vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: potrebno je pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu pokore i pričestiti se te moliti Očenaš i Vjerovanje na nakanu Svetog Oca.

Stoga je ovaj dan mnoštvo svijeta pohodilo ovu crkvu u kojoj je svečano Misno slavlje predslavio fra Andrija Jozić, gvardijan iz Rame, uz koncelebraciju fra Vinka Sičaje, livanjskog župnika, te drugih svećenika.

U svom obraćanju vjernicima, fra Andrija je posebnu pažnju obratio na paradokse današnjeg vremena. Naime, imamo sve više načina komuniciranja, a sve manje komuniciramo; trošimo više, a imamo sve manje; gradimo sve veće kuće, a sve manje obitelji; sve više lijekova, a manje zdravlja; više diploma, a manje mudrosti. Putujemo na mjesec, a ne poznajemo svoje susjede. Uspjeli smo razbiti atom, ali ne i predrasude.

Na kraju Misnog slavlja, vjernicima se obratio i župnik fra Vinko zahvalivši svima koji su došli, bogoslovima, novacima, ministrantima, čitačima i župnom zboru.

Poslije Mise je bilo organizirano zajedničko druženje uz ručak za svećenike i novake u konobi „Ivina Arka“ gdje je slavlje nastavljeno do popodnevnih sati.

Po povratku kući, novaci su s meštrom obišli groblje u Rapovinama kraj Livna i ukopno mjesto biskupa fra Augustina Miletića koji je umro 1831. godine. Bio je poštovan ne samo od vjernika nego i od nevjernika koji su sa njegovog groba odnosili dijelove spomenika i zemlju te donosili svoje bolesne. Posmrtni ostatci su mu 1881. godine premješteni u samostansku crkvu na Gorici, a godine 1925. u lijepo uređeni sarkofag pod korom.

FIA
Guber/Livno, 5. kolovoz 2017.

Povezani članci

Back to top button