Vijesti 2017. godina

PROSLAVA 50. GODIŠNJICE FILIJALNE CRKVE U MATIĆIMA

U nedjelju 6. kolovoza 2017. godine na blagdan Preobraženja Gospodinova proslavljena je 50. godišnjica filijalne crkve u Matićima. Vjernici su se za proslavu pripremali kroz mise trodnevnice. Prvu večer misno slavlje je predslavio fra Ivica Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca. Drugu večer misu trodnevnicu predslavio je fra Blaž Marković, župnik župe Domaljevca, dok je propovijed imao fra Bono Kovačević, župni vikar u župi Domaljevcu. Posljednju večer trodnevnice svečano misno slavlje predslavio je fra Luka Marković, voditelj hrvatske katoličke misije u Münsteru.

Na sam dan svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je pomoćni banjalučki biskup fra Marko Semren, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Ivica Martinović, toliški gvardijan fra Mario Jurić te još desetak svećenika. Biskup fra Marko je u svojoj propovijedi govorio o preobraženju svih nas koji bismo željeli biti bolji vjernici. Naglasio je kako bez želje za ostavljanjem mana i grijeha nema ni mogućnosti da u nama izraste novi, bolji kršćanin. Biskupa su pri dolasku dočekali tradicionalni ćilimi ovješeni po ogradama i više od stotinu žena i djevojaka obučenih u narodne nošnje, a na kraju mise „prekriven“ je čunčanim ručnikom.

Svečanom misnom slavlju prisustvovalo je oko 2000 vjernika. Liturgiju je glazbeno animirao zbor Adoro iz Tolise. Biskup je ispred spomenika poginulim braniteljima izmolio opijelo, a potom su svi bili pozvani na zajednički ručak i nastavak slavlja.

FIA
Matići/Tolisa, 10. kolovoz 2017.

Povezani članci

Back to top button