Vijesti 2017. godina

SVETKOVINA GOSPOJINE U TRAPISTA

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Žarko Vladislav Ošap u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Tomom Topićemvlč. Anđelom Bartulicom i drugim svećenicima.

U svojoj propovijedi vlč. Ošap se osvrnuo na proglašenje dogme o Uznesenju Blažene Djevice Marije, a osobito na ukazanju Gospe u Fatimi jer je 2017. sto godina od toga događaja.

Glavna tema propovjedi bila je Marija i poruka da svatko nasljeduje njezin primjer vjere. Posebno je okupljenima  naglasio da svi trebaju biti Marijina djeca i živjeti kršćanski te svoju vjeru svjedočiti drugim ljudima.

Na kraju mise vlč. Ošap je pred kipom Gospe Fatimske izmolio posvetu preporučivši župu Marije Zvijezde Nebeskoj Majci.

Crkvu je ispunio veliki broj vjernika, a među njima i oni raseljeni pristigli sa svih strana. Svi oni su se poslije bogoslužja u lijepu ozračju družili i počastili u crkvenom dvorištu. Župljani su bili radosni zbog prijateljskog susreta i slavlja u zavičaju.

Kao i proteklih godina za slavlje Velike Gospe vjernici su se pripremali trodnevnicom – prvoga dana sv. misu je predvodio mons. Ivica Božinović, drugoga župnik Topić, a treći dan na uočnicu misu je slavio vlč. Anđelo Bartulica.

Podsjetimo, župu Marija Zvijezda utemeljio je biskup Alfred Pichler 13. svibnja 1973. diobom od župa Petrićevac i Banja Luka, a povjerena je na upravu trapistima. Ime je dobila po čuvenom trapističkom samostanu, osnovanom 1869.

Kao župna crkva služi samostanska crkva čija je gradnja počela 1925., a dovršena je 1929. Teže je oštećena u potresu 1969., ali je obnovljena. Prva samostanska crkva, malo uzvodno uz Vrbas od sadašnje, sagrađena je 1872.

Župni stan nalazi se u samostanu o. trapista. Župi Marija Zvijezda pripadaju ova naselja: Budžak (dio), Česma, Krčmarice, Mađir, Priječani i Slatina.

www.nedjelja.ba

Povezani članci

Back to top button