Vijesti 2017. godina

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA POGINULE BRANITELJE U BOS. GRAHOVU

U Bos. Grahovu je 13. kolovoza 2017. po 21. put održana komemoracija u znak sjećanja na poginulog 21 hrvatskog branitelja koji su 13. i 14. kolovoza 1995. stradali u protuudaru srpskih snaga na položaje Hrvatske vojske.

Riječ je o pripadnicima 141. brigade HV Split-Kaštela i 7 gardijske brigade, ali se na Danu sjećanja komemorirala žrtva i svih drugih branitelja koji su poginuli tijekom Domovinskog rata ne samo području Bos. Grahova nego diljem Domovine.

Sv. misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu predvodio je drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina, a na komemoraciji je bilo nazočno 200-tinjak osoba, najviše roditelja, rođaka i prijatelja, te suboraca poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Solina, organiziranih u Udrugu veterana i prijatelja 141. brigade HV, te Udrugu veterana 6 domobranske pukovnije HV.

Na komemoraciji su bili i izaslanik Splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić, dogradonačelnik Kaštela Grgo Benutić, a iz Kaštel Štafilića došao je jedan autobus članova Bratovštine Gospe od Karmela.

Još su bili nazočni i generalni konzul RH u Mostaru Drago Matijević, članovi Koordinacije udruga branitelja HVO HBŽ, te nekolicina časnika hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Svim nazočnima preneseni su i pozdravi ministra branitelja u Vladi RH Tome Medveda.

Nakon sv. mise pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a župnik Klečina izmolio je opijelo za sve poginule branitelje. Prilikom komemoracije kod križa nazočan je bio i počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, a zasvirala je i počasna truba.

Nakon komemoracije za sve nazočne upriličena je okrjepa u dvorištu župne crkve u Obljaju.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja.

Prije dvije godine Dan sjećanja na poginule branitelje u Bos. Grahovu ušao je i u službeni kalendar Ministarstva obrane BiH kao jedan od važnih datuma za obilježavanje.

Iako je široj javnosti nepoznato, nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.

U noći s 12. na 13. kolovoza jedinice srpske vojske izvele su jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141.brigade.

Te noći neprijatelj, ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim u noći i pješaštvom, pokušava povratiti izgubljene položaje, pri tom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, kojima osobno zapovjeda gen. Mladić u jedinom pravom protuudaru, te presjeći komunikaciju Knin – B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke prijevoja Derale.

Bez obzira na sve gubitke vojnici 141. brigade smogli su snage da zaustave napredovanje neprijatelja –  i zajedno sa interventnim snagama 3. bojne 7. gbr.,  ojačane s dva tenka i borbenom skupinom 6. dp.,  te tenkovskim vodom 113. pbr. – 14. kolovoza povrate izgubljene položaje, a već 15. kolovoza svi skupa zajedno sa 126. dp. i 4. gbr koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar.

U toj bitci u jednom danu 13 .kolovoza 1995. Hrvatska je vojska imala dvadeset poginulih, jednog nestalog te preko 50 ranjenih pripadnika.

Udruga Don Juraj Gospodnetić

Povezani članci

Back to top button