Vijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA RAZGOVARAO SA SPLITSKO-DALMATINSKIM ŽUPANOM BOBANOM I S GRADONAČELNIKOM TRILJA ŠIPIĆEM

Za vrijeme svoga dvodnevnog boravka u splitsko-dalmatinskoj županiji biskup banjolučki Franjo Komarica susreo se u četvrtak, 17. kolovoza 2017 sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, a dan ranije, 16. kolovoza s gradonačelnikom Trilja Ivanom Šipićem.

Glavna tema u oba razgovora bila je aktualna teška situacija katoličke-hrvatske populacije na području Banjolučke biskupije, osobito u entitetu RS.

Fatalna nebriga svih poslijeratnih domaćih i međunarodnih političara za učinkovito ispravljanje teške i dalekosežne nepravde nad domaćim katolicima-Hrvatima, osobito u entitetu RS dovela je tu populaciju do fizičkog istrebljenja iz njihovih mnogo stoljetnih rodnih mjestā.

Biskup Komarica je svojim sugovornicima iznio podatke o velikom broju srušenih crkava i župnih kuća. „Imam još desetak što crkava, što župnih kuća koje nisam uspio ni započeti ponovno graditi, jer nemam potrebne financijske pomoći a toliki mi je broj momentalno u fazi izgradnje“ potužio se biskup.

I župan Boban i gradonačelnik Šipić pokazali su veliko razumijevanje za biskupove napore i potrebe i obećali mu pomoći u okviru svojih mogućnosti.

Biskup Komarica je imao plodne razgovore o istim problemima također s gradonačelnikom grada Splita Androm Krstulović-Opara i gradskim ocima i majkama te s gradonačelnikom grada Solina i njegovim suradnicima. O tim susretima prenosimo neke od lokalnih izvješća.

TABB
Banja Luka, 19. kolovoza 2017.

Vezane vijesti:

Biskup Komarica uputio javni apel iz Splita: Hrvati u Bosni nestaju, pomozite nam da opstanemo!

Biskup banjalučki mons.dr. Franjo Komarica posjetio je prasvetište Gospe od Otoka

Biskup Komarica u Splitu: Hrvati će nestati iz Republike Srpske

Biskup Komarica uputio javni apel iz Splita: Hrvati u Bosni nestaju, pomozite nam da opstanemo!

Emotivan prijem u Banovini: Banjalučki biskup Franjo Komarica dobio ključeve Grada Splita

Biskup Komarica u Splitu upozorio na opasnost nestanka Hrvata u RS-u

Povezani članci

Back to top button