Vijesti 2017. godina

POLAGANJE PRVIH I DOŽIVOTNIH ZAVJETA SESTARA MILOSRDNICA

U ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Prnjavoru dvije sestre milosrdnice položile su svoje redovničke zavjete.

Svečano Euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je s. M. Izabela Đaković položila doživotne, a s. M. Antoneta Martić prve redovničke zavjete predslavio je mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki uz koncelebraciju o. Zvonka Martića, priora u Duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru, mjesnog župnika mons. Vlade Lukende, vlč. Marka Šutala, župnika u Aladinićima, don Milana Ivančevića, ravnatelja Katoličkog školskog centra “Don Bosco” u Žepču, mons. Ivice Božinovića, ravnatelja Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” u Banjoj Luci i presnačkog župnika, vlč. Vladislava Žarka Ošapa, banjolučkog župnika i vlč. Tibora Berecza. Zavjetovanice su, poput nekoć Marije, izrekle svoje “Da” Presvetom Trojstvu u prisustvu mnogobrojnih sestara milosrdnica, članova svojih obitelji i prnjavorskoga puka, a njihove izrečene zavjete primila je u ime cijele Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga s. M. Julijana Djaković, provincijalna glavarica Provincije Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je, oslonivši se na riječi proroka Hošeee (usp. Hoš 2, 16-17.21-22), progovorio o redovničkom hodu kroz pustinju ovozemaljštine prikazavši je kao sveti prostor u kojemu „Bog obnavlja svoj Savez i učvršćuje prvotnu ljubav svojih izabranica“. „Oslonjeni na Njegovu ljubav i vjernost one pronalaze Život i na poljanama grijeha i smrti. Zaogrćući se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost (usp. Kol 3, 12-17), postaju mudre djevice (usp. Mt 15, 1-13), dostojne Zaručnika i gozbe na kojoj im se svakodnevno daruje“, kazao je biskup Komarica te dodao:
„Veliko je to otajstvo koje je vidljive obrise poprimilo u obliku križa kojega je s. M. Izabela primila kao znak doživotnoga prianjanja uz Krista raspetoga, ali i trajni poticaj da, ohrabrena milošću, ostane vjerna onome kome je povjerovala, a s. M. Antoneta u obliku Čudotvorne medaljice Blažene Djevice Marije od koje će učiti ljubiti, trpjeti i svakodnevno ispunjavati volju Božju“.

Na završetku Misnoga slavlja prisutnima se obratila provincijalna glavarica s. M. Juliana koja je zahvalila prvenstveno dragom Bogu, potom misnicima na čelu s biskupom Komaricom, roditeljima i rodbini, te svima koji su svojom molitvom i žrtvom hrabrili redovničke korake zavjetovanica.

Liturgijskim tijekom obreda ravnao je o. Zvonko, a tijekom Mise vrlo lijepo i skladno pjevao je sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić. Nakon Mise uslijedilo je zajedništvo za obiteljskim stolom.

KTA
Prnjavor, 19. kolovoz 2017.

Povezani članci

Back to top button