Vijesti 2017. godina

BLAGOSLOVLJEN KRIŽ I SPOMEN PLOČA NA GROBLJU U STAROJ DUBRAVI

U ponedjeljak 21. kolovoza 2017. godine, u najjužnijoj ugasloj župi Prnjavorskog dekanata u Staroj Dubravi, blagoslovljeni su novi križ i spomen-ploča koji su postavljeni na groblju u Staroj Dubravi. Cjelokupnu liturgijsku svečanost predvodio je župnik i dekan prnjavorskog dekanata mons. Vlado Lukenda.

Na obredu blagoslova križa sudjelovala je grupa od 50-ak Poljaka, od kojih su većina porijeklom – a dvije žene i rodom – iz ugasle župe Stara Dubrava. Na blagoslov je došla i nekolicina župljana župe Prnjavor. Na obredu je sudjelovao i službeni izaslanik mjesne vlasti u Čelincu koji je obećao materijalnu potporu za uređenje i održavanje cjelokupnog groblja.

Nakon obreda blagoslova križa izmoljeno je Opijelo – molitva za sve pokojne koji su pokopani na grobljima koja se nalaze na području ugašene župe Stara Dubrava.

Otprilike jedan kilometar udaljenosti nalazi se još jedno groblje koje je bilo zajedničko za katolike Poljake i grkokatolike Ukrajince. Na tom su se groblju i nakon drugog 2. svjetskog rata pokapali grkokatolici. Čak i danas, na grobljima  ima sačuvanih „spomenika“.

U blizini tog groblja nalazila se katolička župna crkva, ali se točna lokacija ne zna, budući da nema vidljivih tragova. Međutim, neke od – još uvijek – živućih osoba, rodom iz tog vremena se prisjećaju da je crkva bila udaljena otprilike stotinjak metara od samog groblja. Nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se lijepa grkokatolička crkva i groblje na koje se sahranjuju i rimokatolici. Jedan od mještana je potvrdio da „na ovom području žive još uvijek tri Poljske obitelji koje slave Božić 25.”.

Župa Stara Dubrava imala je u svojoj povijesti sedam župnika. Petorica od njih su bili dijecezanski svećenici, a dvojica trapisti. Neko su vrijeme župu vodili rimokatolički župnici iz Devetine i grkokatolički iz Kamenice.

TABB
Stara Dubrava-Čelinac, 21. kolovoza 2017.

Povezani članci

Back to top button