Vijesti 2017. godina

DUHOVNA OBNOVA ZA VJEROUČITELJE

U Biskupijskom duhovno-pastoralnom centru sv. Josip u župi Lištani u livanjskom polju upriličena je u subotu, 26. kolovoza 2017 godine jednodnevna duhovna obnova za dio vjeroučitelja laika Banjolučke biskupije. Sudjelovalo je 25 vjeroučitelja iz livanjskog dekanata te iz Jajca i Banje Luke. Voditelj obnove je bio vlč. dr. Dubravko Turalija, docent na katedri Svetog Pisma Starog Zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Organizator obnove, koju su zaželjeli sami vjeroučitelji, bio je vlč. mr. Marko Vidović, pročelnik Katehetskog instituta Banjolučke biskupije, župnik u Prijedoru i upravitelj župa Bos. Dubica, Bos. Novi i Bos. Kostajnica.

Voditelj obnove dr. Turalija je održao tri vrlo zanimljiva predavanja o Božjoj spasenjskoj objavi koja je sadržana u knjigama Svetog Pisma i Starog i Novog Zavjeta. Iza svakog predavanja bila je živa diskusija. Vjeroučitelji su postavljali pitanja, a voditelj je na njih davao pojašnjenja.

Cijelo vrijeme je zajedno sa svim sudionicima bio i domaći biskup Franjo Komarica. On je također uzeo udjela u diskusijama. Posebno je zahvalio svim vjeroučiteljima, kao i voditelju i organizatoru duhovne obnove na njihovom savjesnom radu u Crkvi i u ime Crkve.

U župnoj crkvi sv. Josipa biskup je predvodio koncelebriranu misu za sudionike obnove. U prigodnoj propovijedi je potaknuo vjeroučitelje da budu vjerodostojni u izvršavanju svoje vrlo odgovorne službe; da se trude oko prepoznavanja znakova vremena u svome životnom okruženju, te o što plodnijem širenju Kristove Radosne vijesti ne samo među mladim naraštajima nego i odraslima. Biskup je zahvalio i novom lištanskom župniku vlč. Ivi Martinoviću za pruženo gostoprimstvo sudionicima duhovne obnove.

Vjeroučitelji su imali također i duži informativni razgovor s pročelnikom Katehetskog ureda vlč. Vidovićem o aktualnim pitanjima i problemima s kojima se susreću na terenu s obzirom na smanjivanje broja učenika i prisilno obustavljanje djelovanja pojedinih seoskih škola u livanjskim selima uslijed ekonomske migracije domaćeg katoličkog hrvatskog stanovništva. Razgovoru je prisustvovao i biskup Franjo, koji je dao neke konkretne sugestije za buduće djelovanje vjeroučitelja.

Sudionici obnove su izrazili zadovoljstvo upriličenom duhovnom obnovom i zaželili više sličnih obnova tijekom školske godine, a biskup i pročelnik su obećali da će im to i omogućiti.

TABB
Lištani, 26. kolovoza 2017.

Povezani članci

Back to top button