img_2017_360_001

OMILJENI GOSPIN KIP BANJOLUČKIH KATOLIKA PONOVNO U BANJOJ LUCI

Nakon više desetljeća „prisilnog“ izbivanja, omiljeni Gospin kip, pred koji su molile mnoge generacije banjolučkih katolika, koji su dolazili u „biskupovu crkvu“, a među kojima je bio i blaženi Ivan Merz, ponovno je stigao u prostore Biskupskog ordinarijata. Kip je nakon potresa 1969 god i rušenja „biskupove crkve“ bio u župnoj crkvi u Liskovici, sve dok tijekom ratnih godina crkva nije do temelja srušena. Dugi niz godina, uslijed nemogućnosti izgradnje crkve, kip je bio pod ruševinama iz kojih je bila izrasla šuma.

Kada se započelo s pripremnim radovima za gradnju crkve, odstranjene su ruševine, kip bez ruku i dodatno oštećen, pronađen je pod ruševinama.

Prijatelji Banjolučke biskupije iz Njemačko-hrvatskog društva u Hannoveru pobrinuli su se da kip dođe na restauraciju u Njemačku, u radionicu renomiranog restauratora Josefa Eicholza iz mjesta Bad Laer. Nakon vrlo uspjelo izvedene restauracije, kip je ponovno dovezen u Banju Luku.

Restaurator Eicholz te predsjednica Njemačko–hrvatskog društva Margret Engelking i potpredsjednik Stefan Titgemeir predali su kip „Banjolučke Gospe“ domaćem biskupu Franji Komarici, na veliku njegovu radost. On je kip privremeno smjestio u „porticus“ Ordinarijata, na mjesto kipa „prognaničke Gospe“ iz župe Prnjavor, koji je ostao sačuvan u – tijekom rata – potpuno porušenoj filijalnoj crkvi u selu Drenova.

Pred „starim – novim“ Gospinim kipom biskup je predvodio kratku pobožnost na hrvatskom i njemačkom jeziku. Radosnu vijest o „povratku“ omiljenog Gospinog kipa biskup je saopćio banjolučkim katolicima, okupljenim na svečanoj misi u katedrali u povodu blagdana sv. Majke Terezije i Kalkute.

TABB
Banja Luka, 06. rujna 2017.