AudioVijesti 2017. godina

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MEDIJA U BOSNI I HERCEGOVINI

U skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, 51. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, umjesto u mjesecu svibnju, obilježit će se u Bosni i Hercegovini i ove godine u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu tj. 24. rujna 2017.

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru u kojoj se i ove godine svim pastoralnim djelatnicima, kao i medijskim radnicima, nudi predgovor Predsjednika Vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja BK BiH mons. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH, Papinu poruku, prijedlog propovijedi i molitve vjernika za taj dan i tekst vlč. Josipa Vajdnera pod naslovom „Najvažnija enciklika o filmu, radiju i televiziji“.

U povodu 51. svjetskog dana sredstava društvenoga priopćavanja, papa Franjo je 24. siječnja 2017., na blagdana svetog Franje Saleškog, uputio poruku pod naslovom „Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu“.

“Za nas kršćane, jedine prave “naočale” kojima promatramo stvarnost je blagovijest, počevši od Blagovijesti u pravom smislu te riječi: “Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega” (Mk 1, 1). Tim riječima, naime, evanđelist Marko započinje svoje pripovijedanje, navještajem “dobre vijesti” vezane uz Isusa, ali više no sama informacija o Isusu, ta blagovijest je sâm Isus! Čitajući stranice Evanđelja otkrivamo, zapravo, da naslov djela odgovara njegovu sadržaju i, iznad svega, da je taj sadržaj sama Isusova osoba. Ova dobra vijest koja je sâm Isus nije dobra zato što nema veze s patnjom, nego zbog toga što iskustvo patnje postaje dio šire slike. Ona je sastavni dio Isusove ljubavi prema Ocu i prema ljudskom rodu. U Kristu je Bog pokazao svoju solidarnost sa svakom čovjekovom situacijom, otkrivajući nam da nismo sami, jer imamo Oca koji nikada ne zaboravlja svoje djece. “Ne boj se, jer ja sam s tobom” (Iz 43, 5) utješne su riječi Boga koji je uvijek uronjen u povijest svoga naroda. U njegovu ljubljenome Sinu, to Božje obećanje – “ja sam s tobom” – obuhvaća sve naše slabosti, čak dotle da umire istom smrću. U Njemu tama i smrt također postaju mjesto zajedništva sa Svjetlom i Životom. Nada, dostupna svakom, se rađa upravo u točci gdje život kuša gorčinu neuspjeha. Riječ je o nadi koja ne razočarava, jer ljubav je Božja razlivena u srcima našim (usp. Rim 5, 5) i daje da procvate novi život poput biljke koja izrasta iz palog sjemena. Promatrana u tome svjetlu, svaka nova tragedija koja se zbiva u povijesti svijeta može također postati podloga moguće dobre vijesti, jer ljubav može uvijek iznova pronaći put bliskosti i pobuditi srca sposobna za samilost, lica koja neće klonuti duhom i ruke spremne na izgradnju”, kazao je papa Franjo.

U uvodnoj riječi prigodne brošure, biskup Vukšić je podsjetio da je papa Franjo svoju okružnicu naslovio „Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu“, te nastavljajući ovaj niz poruka, papa Franjo ove godine u medijima, koji su važno mjesto i način društvene komunikacije, prepoznaje Bogom danu prigodu i izvrsno sredstvo za širenje nade i povjerenja među ljudima u naše vrijeme. A budući da su novinari najvažniji čimbenik u tom važnom području suvremenoga načina života i kulture, neka bude ponovljeno da se izborom datuma objavljivanja ove poruke nastavlja praksa, da ju pape objavljuju 24. siječnja, na blagdan svetoga Franje Saleškoga, ženevskoga biskupa (†1622.), crkvenoga naučitelja (1877.) i zaštitnika novinara od 1923. godine, u čiji zagovor preporučujemo živote i plemenita nastojanja svih medijskih djelatnika, posebice onih koji izgrađuju i šire nadu i povjerenje.

“U skladu s osnovnom Papinom nakanom, pozivamo sve medijske djelatnike, da se svojim djelovanjem i pisanjem pridruže onima koji već šire nadu i povjerenje, bez čega je gotovo nemoguće uspostaviti sretno ljudsko društvo. To posebice vrijedi za složene društvene zajednice, kao što je npr. Bosna i Hercegovina u kojoj smo svi dodatno pozvani na izgradnju i učvršćivanje povjerenja među pojedincima i narodima, te utemeljene nade u bolju budućnost, prije svega tako da se uzajamno uvažavaju i poštuju siguran identitet i narodna, jezična, kulturna i vjerska različitost te promiče društvena sloga, suradnja i gospodarski razvitak”, kazao je biskup Vukšić.

Cjelovitu brošuru i prigodni plakat može se besplatno i bez prethodnog dopuštenja, kao i sve sadržaje s KTA BK BiH, preuzeti s web stranice.

Preuzmite (Download):

Brošura u PDF formatu

Brošura u DOC formatu

Plakat

Poruku pape Franje za 51. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pročitao je predsjednik Vijeća za medije BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

KTA
Sarajevo, 18. rujan 2017.

Povezani članci

Back to top button