Vijesti 2017. godina

PREDSTAVNICI UDRUGA PROGNANIH HRVATA BANJALUČKE REGIJE KOD AMBASADORICE OHR-a MARIANNE BERECZ

Želeći se upoznati sa vitalnim životnim problemima Hrvata Banjalučke regije, napose sa svim vrstama opstrukcija oko  obnove kuća i komunalne infrastrukture hrvatskih povratnika u opustošenim  selima u kojima su Hrvati bili većinsko stanovništvo do prisilnog protjerivanja te sa  stvaranjem prepreka održivom povratku ambasadorica OHR-a, Marianna Berecz primila je u ponedjeljak, 18. rujna u svom uredu u Banja Luci  predstavnike sedam hrvatskih prognaničkih udruga s područja šire banjalučke regije. Sastanku su nazočili uglavnom predsjednici udruga: Ana Josić i Ljubica Briševac, udruga „Prijatelji Volara“, Marko Majdandžić, udruga „Ivanjska“, Pero Radman, udruga „Šimićana“, Zdravko Marijan Udruga „Dom – Briševo“, Vinko Laštro, udruga „Nazaret“,  Igor Debeljak, „Hrvatska udruga Banjalučana iz Okučana“ te Anđelko Vidaković, „Zavičajni klub župa Stara Rijeka“. Predstavnici udruga su iscrpno izvijestili ambasadoricu Berecz o aktualnom stanju hrvatske populacije u naseljima u kojima su Hrvati bili većinsko stanovništvo, a danas se sve čini na različite načine kako bi se osujetio povratak Hrvata i održiv život  u njihovim selima. Kao potvrdu takvom stanju predali su ambasadorici Berecz dokumente iz kojih je razvidno s kakvim se sve nevoljama i nedaćama susreću oni koji su ostali vjerni svom zavičaju i ne žele ga se odreći i trajno napustiti.

Posebno su predali  pozamašan popis svih onih prognanih Hrvata  koji se  godinama uzaludno javljaju na različite pozive i natječaje za obnovu svojih porušenih i devastiranih kuća, na koje najveći broj nije dobio nikakve odgovore od onih koji su raspisivali te natječaje.  Posebno su naglasili kako su hrvatski prognanici najgore prošli u dobivanju sredstava od različitih donatora za obnovu svojih kuća. Navedeno je kako je samo 3% hrvatske populacije uspjelo  obnoviti svoje razrušene domove dok ostatak od 97% hrvatskih prognanika nije imao sreće dobiti sredstva za obnovu. U odnosu na ostala dva naroda Hrvati su ovakvom politikom dovedeni u tešku poziciju i praktički se kao narod nalaze pred nestankom na cijelom području RS-a i pretvaraju se  u nacionalnu manjinu. Ovakvom praksom i odnosnom prema Hrvatima kao jednom od konstitutivnih naroda u RS-u u  potpunosti je izigran Međunarodni sporazum, u ovom slučaju Daytonski mirovni sporazum i njegov aneks 7 kao jedna od ključnih stavki sporazuma, a njegovi garanti su bili i još su zemlje u okruženju i moćne sile međunarodne zajednice.

Ambasadorica Berecz je na kraju istakla da će temeljem svega ovoga što je čula kao i na osnovu predane dokumentacije sačiniti i predati detaljan izvještaj Visokom predstavniku Valentinu Incku, koji će o ovome informirati nadležne adrese u međunarodnoj zajednici.

Povezani članci

Back to top button