IzdvajamoVijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA BORAVIO U SAD I KANADI

Tijekom protekla dva tjedna biskup banjolučki Franjo Komarica boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Posjetio je gradove i nadbiskupije Washington, Boston, San Jose, San Francisco i New York u SAD te Edmonton u Kanadi.

U Washingtonu je imao susrete i razgovore s predstavnicima BK SAD, zatim u Bijeloj Kući, u Državnom Tajništvu i na poznatom sveučilištu Georgetown kojega vode oci Isusovci.

U Bostonu je imao razgovore s uglednim profesorima Harwardskog sveučilišta, zatim u Nadbiskupskom Ordinarijatu te u samostanu oo. franjevaca koji vode tamošnje svetište sv. Ante Padovanskog.

U San Franciscu je slavio sv. misu za tamošnje hrvatske katolike i asistirao vjenčanju dvoje mladih rođenih u SAD a čiji roditelji su porijeklom iz BiH.

U San Jose-u, u Hrvatskoj župi koju vodi fra Drago Gverić slavio je s župnom zajednicom svetu misu i pod njom podijelio sakramenat sv. potvrde.

U kanadskom gradu Edmontonu pohodio je središte tamošnje Hrvatske katoličke župe i zajedno s župnikom vlč. Franjom Višaticki svećenikom Banjolučke biskupije slavio svetu misu. Susreo se s predstavnikom Nadbiskupskog Ordinarijata, zatim sa župnikom Hrvatske katoličke župe iz susjednog velikog grada Calgarija, vrhbosanskim svećenikom vlč. Dominom Vladićem te sa župnicima triju grkokatoličkih-ukrajinskih župa u Edmontonu, rodom iz BiH i Vojvodine.

U New Yorku je u Hrvatskoj katoličkoj župi, koju predvode oo. franjevci hercegovačke kustodije za SAD i Kanadu, na čelu sa župnikom fra Nikolom Pašalićem predslavio svečano bogoslužje povodom vanjske proslave blagdana sv. Franje Asiškog. Članovi Federacije američkih Hrvata upriličili su u župnoj dvorani banket s bogatim i raznovrsnim programom na kojem su – između ostalog – prikupljani dobrovoljni prilozi za potrebe Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica je na svim spomenutim mjestima vodio plodne razgovore i bio primljen s mnogo simpatije i izraženog suosjećanja za sve što uporno čini za obespravljene članove svoje biskupije i druge obespravljene ljude u svojoj zemlji.

TABB
Banja Luka, 4. listopada 2017.

Povezani članci

Back to top button