IzdvajamoVijesti 2017. godina

DVANAESTO HODOČAŠĆE VJERNIKA VRHBOSANSKE I BANJOLUČKE BISKUPIJE U MARIJU BISTRICU

Dvanaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je 14. listopada 2017.

Svetu misu u Mariji Bistrici predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i većim brojem svećenika. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je preč mr. sc. Domagoj Matošević, rektor svetišta Majke Božje Bistričke.

Započinjući Svetu misu, kardinal Puljić je zahvalio čuvaru svetišta i pozdravio okupljene. „Ako sam ja ovako radostan kad vas vidim u tolikom broju, kako je tek Majka Božja obradovana kad vidi svoju djecu okupljenu oko nje. U ovo jesenje doba na svoj način ovo naše hodočašće simbolizira da mi ovom zemljom putujemo kao vjernici da bismo postigli onu vječnu domovinu u koju putujemo, tamo gdje je naša Majka Nebeska. Došli smo je ovdje moliti, ali s njom želimo hoditi da bismo u Nebo došli“, kazao je kardinal Puljić hodočasnicima iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije te okupljenima iz drugih krajeva.

U nadahnutoj propovjedi izrazio je radost zbog hodočašća i okupljanja u Mariji Bistrici istaknuvši Marijinu ulogu u životu vjernika. „Ovdje na poseban način dolazeći Majci Božjoj želimo se prepoznati u svojem katoličkom identitetu. Ona nam je dala ime rađajući Isusa i da se mi zovemo kršćani katolici. Dakle, želimo se prepoznati, postati svjesni sebe. Da znamo iz čega ćemo živjeti, što smo, tko smo, da nismo izgubljeni, ali nema od nas nijednoga da ne nosimo i svoje rane koje nam treba izliječiti, utješiti. (…) Važno je doći biću koje nas je sposobno s poštovanjem čuti, saslušati, utješiti. Na svoj način to je naša Nebeska Majka. Došli smo joj ispričati svoje muke i poteškoće kako bismo doživjeli da nas ona poštuje, grli i tješi. Nama ta utjeha vjere treba da ne klonemo, da možemo hrabro naprijed ići. Kako nam neće trebati ta utjeha vjere kad su nam oduzeli naše kuće, naša ognjišta spalili, protjerali nas, a sada donose zakon da nemamo pravo na tu svoju imovinu. Kako onda gledati na tu demokraciju? Kakva je to demokracija koja nam ruši naše dostojanstvo, naša prava?“, osvrnuo se kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima, da bi se mogli boriti za dostojanstvo i pravdu, ljudima treba smjelosti vjere i smjelosti da hrabro dignu glas. „Mi postojimo, nije nas nestalo. Koliki god viču: ‘Tamo njih nema!’ Ima nas i želimo biti i opstati. Želimo biti ono što jesmo, ne protiv drugih, ne na račun drugih nego ono što nama pripada kao ljudima, kao Hrvatima, kao katolicima“, rekao je kardinal Puljić poručivši da je potrebno zauzimati stavove vjernika i čovjeka koji ima korijenje. „To što se mi borimo za naša prava nismo ni protiv koga usmjereni, nego kažemo: ‘Živi smo, želimo živjeti i biti prepoznatljivi onakvi kakvi jesmo.’ Zato smo došli Majci, da se prepoznamo, da budemo svjesni sebe, da budemo hrabri u svojoj vjeri i tu hrabrost vjere utkati u javnost“, poručio je kardinal Puljić.

Također je podsjetio na važnost čuvanja svojeg identiteta, kao i nasljedovanja uzora vjere i hrabrosti među precima kako bi se ostalo i opstalo na svojem. „Ne smijemo zaboraviti naše velikane duha počevši od Bl. Alojzija Stepinca koji je bio simbol u onim teškim vremenima, do drugih velikana koji su itekako hrabro svjedočili, narod poučavali i vodili. I mi moramo tu našu vjeru prenijeti budućim pokoljenjima koja su iza nas. Neka znaju na čemu su nikli. Neka se ne stide svojih korijena. Neka istinski budu vjerodostojni nasljednici – potomci tih hrabrih heroja vjere, tih predaka“, istaknuo je kardinal Puljić ohrabrivši vjernike i podsjetivši ih da Marija uvijek vodi Isusu.

„Lijek za naše rane je njegova riječ. Ona nas tješi, hrabri, nadu tka u nama. Zato vas želim potaknuti da ne smijemo zaboraviti Marijinu riječ da poslušamo Isusa što kaže. Ako Isusa poslušamo, nitko nas slomiti neće. Možda ćemo se napatiti, mučenički preživjeti, ali neće nas pobijediti jer Božja je zadnja“, rekao je kardinal Puljić u završnici propovjedi. „Donesite hrabru i radosnu vjeru u vaše domove“, poručio je kardinal Puljić prije blagoslova zahvalivši svima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su pomogli i potrudili se da se ovo hodočašće dogodi.

Na kraju Mise, koju je svojim pjevanjem obogatio zbor iz Žepča, okupljenima hodočasnicima je za svjedočanstvo vjere zahvalio rektor Matošević.

Poslije Svete mise uslijedio je zajednički križni put koji predvodio biskup Komarica, a pobožnost je završila u crkvi pozdravom Gospinu liku, prenosi portal nedjelja.ba.

KTA
Marija Bistrica, 17. listopad 2017.

Povezani članci

Back to top button