IzdvajamoVijesti 2017. godina

SUSRET BISKUPA KOMARICE I PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

U srijedu, 25. listopada 2017 predsjednik Vlade RH mr. Andrej Plenković primio je u Banskim Dvorima u Zagrebu biskupa banjolučkog dr. Franju Komaricu. Nazočni su bili – i u razgovoru sudjelovali – Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, Zvonko Milas, pročelnik Ureda za Hrvate izvan RH, akademik Zlatko Kramarić generalni konzul RH u Banjoj Luci i Frano Piplović voditelj studija Europske akademije Banjolučke biskupije.

U dugom, prijateljskom razgovoru biskup je predsjedniku predočio svoju „ponovljenu molbu“ za što „odlučnije i sustavnije rješavanje brojnih egzistencijalnih , urgentnih problema hrvatske populacije u entitetu RS“.

Zahvalio je za „dragocjene vidove pomoći od strane Vladina Ureda za Hrvate izvan RH“ –„osobito na području karitativno-socijalnog te odgojno-obrazovnog djelovanja crkvenih institucija Banjolučke biskupije, u Banjoj Luci i Bihaću, koji su u službi pomirenja i stvaranja ozračja međusobnog povjerenja. Zahvalio je i za pružanje pomoći djelovanju Udruga prognanih i izbjeglih Hrvata i njihovom Savezu na području RH“.

Biskup Komarica je upoznao predsjednika Plenkovića i njegove suradnike kako ta „hvalevrijedna i dragocjena pomoć, nažalost, ni izdaleka nije u stanju polučiti bitnije i veće egzistencijalno poboljšanje malobrojnog preostalog hrvatskog pučanstva na području entiteta RS, a pogotovo ispraviti veliku nepravdu dalekosežnih razmjera koja je Hrvatima – katolicima – nanesena  i omogućiti brojniji povratak prognanih domicilnih Hrvata (katolika) u Bos. Posavinu i u Sjeverozapadnu Bosnu“. Zamolio je predsjednika – da „u duhu Ustava RH i osobnog obećanja“ prihvati kao „projekt sadašnje Vlade RH“ učinkovitije rješavanje predugo zanemarivanog „tragičnog slučaja“ hrvatskog naroda u BiH, osobito u Sjeverozapadnoj i Sjevernoj Bosni – u entitetu RS, zaključivši da „bez veće, odlučnije i strateški razrađene pomoći Vlade RH taj ”slučaj” neće moći biti riješen“.

Zatim je biskup Komarica iznio deset konkretnih prijedloga Vladi i Saboru RH, te zamolio predsjednika Plenkovića da Vlada i Sabor pomognu „učinkovitije nego do sada najugroženijem dijelu jednog europskog naroda  – hrvatskom narodu u entitetu RS u BiH kojega je neprovođenje Anexa 7 Daytonskog mirovinskog sporazuma od strane domaćih i međunarodnih političara dovelo do skoro potpunog istrebljenja“.

Predsjednik Plenković je pažljivo saslušao biskupovo izlaganje o „gorućim problemima hrvatske katoličke populacije na području njegove biskupije i drugih biskupija u BiH“ koje bi njegova Vlada trebala pomoći rješavati. Također i biskupovo izvješće s njegova nedavnog boravka u USA, Vatikanu, Njemačkoj i Austriji i plodnim razgovorima s većim brojem utjecajnih osoba iz političkog i javnog života. Zajedno sa svojim suradnicima objasnio je biskupu Komarici što sve on i njegova Vlada poduzimaju i planiraju poduzeti za budućnost hrvatskog naroda u BiH, napomenuvši da će ubuduće veću nego do sada pomoć upućivati u područja s većim egzistencijalnim potrebama hrvatske populacije. Obećao je biskupu da će u dogledno vrijeme pohoditi Banju Luku i središte njegove biskupije.

TABB
Banja Luka – Zagreb, 26. 10. 2017.

Povezani članci

Back to top button