Vijesti 2017. godina

SVETKOVINA SVIH SVETIH I POHOD GROBLJIMA DOVELA BROJNE PROGNANE KATOLIKE U NJIHOV RODNI GRAD

Svetkovina Svih Svetih i Dušni dan u banjolučke župe „dovela“ je više tisuća prognanih banjolučkih katolika, koji se nalaze u susjednoj Hrvatskoj i drugim europskim i izvaneuropskim zemljama. Svi su oni poglavito došli zbog pohoda grobljima, gdje su sahranjeni njihovi roditelji, rodbina i prijatelji. Na svim grobljima su slavljene svete mise i blagoslivljani grobovi.

Na glavnom gradskom katoličkom groblju „sv. Marko“ misu je predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, uz koncelebriranje župnika iz centralne banjolučke župe Pohoda BDM vlč. Vladislava Ošapa. Na misi su sudjelovale i brojne redovnice iz tri redovničke Družbe te brojni vjernici.

Biskup je na početku mise zahvalio posebno onima koji su iz daleka došli i pokazali da ne zaboravljaju svoj rodni kraj, izvor svoje životne rijeke koji je njihovim progonstvom nasilno bio „zatrpan“ i odvojen od njenog korita od strane onih nehumanih sugrađana, koji su sebi uzurpirali pravo da budu gospodari života drugih ljudi.

U prigodnoj propovjedi biskup Franjo je ponudio nazočnima kao „svojevrstan ispit savjesti“ „svece i blaženike Crkve“ i „pokojne na našim grobljima“. „I jedni i drugi nam poručuju da su bili ovo što smo mi danas, članovi putujuće Crkve, a da ćemo mi jednoć biti to što su oni“ naglasio je biskup. Potaknuo je sve da obnove svoju vjeru u umrlog i uskrslog Krista kao u vlastito uskrsnuće i život vječni.

Pri kraju propovjedi biskup je zamolio sve nazočne da poslušaju potresne riječi i prekrasnu melodiju u izvanrednoj izvedbi slijepog 11-godišnjeg dječaka Viktora iz Kraljevice s prošlonedjeljnog nastupa u banjolučkoj katedrali: „Kad se budemo gledali oči u oči, ja čovjek i Ti moj Bog“.

Na završetku misnog slavlja biskup je podsjetio nazočne vjernike da se ove godine obilježava 25 godina mučeničke smrti nekoliko župnika i više stotina vjernika – laika Banjolučke biskupije koji su – iako mirotvorci – ubijeni bez rata i borbe u svojim domovima i u svojim župama. Spomenuo je i nekadašnjeg župnika u Novoj Topoli vlč. Ratka Grgića, ubijenog u lipnju 1992 godine, čije posmrtne ostatke entitetske vlasti još uvijek skrivaju, te ubijenog župnika u Ravskoj Ivana Grgića te Peru Jurendića župnika u Mrkonjić Gradu koji je podlegao od posljedica torture nad njim. Za sve ubijene svećenike i sve druge članove Banjolučke biskupije i sve druge pokojne biskup je izmolio posebne molitve.

TABB
Banja Luka, 02. 11. 2017.

Povezani članci

Back to top button