Vijesti 2017. godina

PROSLAVA SVIH SVETIH I DUŠNOG DANA U BANJOJ LUCI

Svetkovina Svih Svetih i Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan, 1. i 2. studenog 2017. obilježeni su u Banjoj Luci Svetim misama i posjetom katoličkim grobljima.

Na proslavu Svih Svetih, 1. studenog župljani župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci i vjernici iz okolnih župa pripremili su se klanjanjem pred Presvetim do ponoći uoči same svetkovine. Rado su se uključile sestre redovnice Misionarke ljubavi, Milosrdnice i Klanjateljice Krvi Kristove kao članice Ignacijevskih duhovnih vježbi u svakodnevnici i molitvena zajednica Srca Marijina. Župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap točno u ponoć podijelio je blagoslov s Presvetim svim prisutnima.

Župnik Ošap na svetkovinu Svih Svetih predvodio je blagoslov grobova na groblju sv. Josipa radnika u Ducipolju i na Novom groblju-Pobrđu, a potom i na gradskom katoličkom groblju Sv. Marka. U popodnevnim satima na groblju Sv. Marka Euharistijsko slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju župnika Ošapa.

U prigodnoj homiliji biskup Komarica se posebno zahvalio svima koji su došli iz daleka i time pokazali ljubav prema rodnoj kraju i svojim dragim pokojnicima te, u duhu Blaženstava sve potaknuo „na svetost životu na koju smo pozvani“. „Imamo se u koga ugledati a to je zbor svetih koje danas slavimo“, kazao je biskup Komarica. Svi prisutni potom poslušali su pjesmu „Kad se budemo gledali oči u oči“ koju je, nekoliko dana prije u katedrali, na 32. obljetnicu imenovanja biskup Franje za biskupa, otpjevao slijepi jedanestogodišnji dječak Viktor Čandrlić iz Kraljevice. Poslije Svete mise izmoljena je molitva za sve pokojnike koji počivaju na groblju, a potom je biskup Komarica izmolio molitvu pred zajedničkom grobnicom svećenika Banjolučke biskupije i časnih sestara, te svoje najbliže rodbine.

Na Dušni dan, 2. studenog župnik Ošap blagoslivljao je grobove na groblju sv. Juraja na Pavlovcu i slavio Svetu misu, a potom blagoslivljao grobove na sv. Marku i predvodio Euharistiju.

U večernjim satima slavljena je Sveta misa u katedrali za pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Banjolučke biskupije koju je predvodio kancelar vlč. Pero Ivan Grgić, uz koncelebraciju biskupskog vikara mons. Ante Orlovca i župnika Ošapa. Poslije Mise u kripti katedrale izmoljena je molitva opijela pred grobovima biskupa.

I na svim drugim grobljima župa Banjolučkog dekanata svećenici su slavili Svete mise, te je uz domaće vjernike bio zamjetno velik broj i vjernika koji su došli iz Republike Hrvatske i drugih europskih zemalja.

KTA
Banja Luka, 4. studeni 2017.

Povezani članci

Back to top button