Vijesti 2017. godina

U OKVIRU 71. REDOVITOG ZASJEDANJA BISKUPI POSJETILI VRHBOSANSKO BOGOSLOVNO SJEMENIŠTE

Na spomendan sv. Karla Boromejskog u jutarnjim satima, 4. studenog 2017. biskupi BK BiH na čelu s predsjednikom kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i apostolskim nuncijem mons. Luigijem Pezzutom pohodili su Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu u skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom da, u okviru svog jesenskog zasjedanja, posjete ovu instituciju u kojoj se odgajaju kandidati za svećeništvo iz svih biskupija u BiH.

Euharistijsko slavlje u bogoslovskoj kapeli predvodio je kardinal Puljić u zajedništvu s nuncijem Pezzutom, biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te biskupom šibenskim mons. Tomislavom Rogićem koji je po prvi put sudjelovao kao delegat Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju BK BiH održanom 3. i 4. studenog u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog. Koncelebrirali su sjemenišni poglavari i svećenici koji su došli u pratnji biskupa, a sudjelovala bogoslovna zajednica.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Rogić koji je bogoslovima progovorio o važnosti autentičnosti poziva kao i o poteškoćama ali i blagoslovima s kojima im je dano susretati se na njihovu putu u nasljedovanju Gospodina. Podsjetio je da Crkva toga dana časti sv. Karla Boromejskog koji je na osobit način promicao je kršćanski život i svoje klerike poticao na sabranu i ustrajnu molitvu. Istaknuo je da žele biti sljedbenici Isusa Krista, Dobrog Pastira nastojeći iz dana u dan postajati njemu sve sličniji.

“Evanđelist Ivan zapisa Isusovu riječ da ‘Pastir dobri daje život svoj za ovce’ (Iv 10,12). Sve daje – život daje – do kraja se daje! Na jednoj mladomisničkoj sličici pisalo je: Ako prestanem voljeti kad trebam trpjeti kao da nikada i nisam volio! Darovati svoj život nije samo mučenička smrt za Krista, herojstvo žrtve i svjedočenja. Darovati svoj život za ovce svoje, daruje se i življenjem za njih, trajno i ustrajno, darujući Bogu svoju slobodu, svoju volju podređujući Božjoj volji, u poslušnosti i poniznosti pred Bogom. Čovjekova sloboda ima smisao i ostvaruje svoj cilj samo ako je darovana Bogu. A ako je sebična i traži samo svoju volju, ostaje besplodna“, kazao je biskup Rogić te podsjetio da o tome svjedoči mnoštvo svetaca na čelu s Blaženom Djevicom Marijom koja je na Božji navještaj utjelovljenja Božjega Sina odgovorila: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1,38).

Tumačeći misna čitanja potaknuo je bogoslove da ne budu nezadovoljni nego otvoreni u traženju Božje volje i plana koji s njima ima dobri Pastir. Podsjetio ih je na poticaj sv. Pavla apostola iz poslanice Rimljanima: „Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani! Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!“ (12,11-14). „Gostoljubivost, što li je drugo nego imati vremena za brata pored sebe. U molitvi postojani – to je isticao i sv. Karlo Boromjeski, naglašavajući da ništa nije tako potrebno svim crkvenim ljudima kao mislena molitva koja sve naše djelovanje prethodi, prati i slijedi“, kazao je biskup Rogić potičući bogoslove da svakog dana učine nešto iz čiste ljubavi prema Bogu.

Nakon svetog Misnog slavlja upriličeno je tradicionalno fotografiranje biskupa, bogoslova i odgojitelja u sjemenišnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda. Potom su se svi okupili oko obiteljskog stola u bogoslovskoj blagovaonici, prenosi portal Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.

KTA
Sarajevo, 4. studeni 2017.

Povezani članci

Back to top button