Vijesti 2017. godina

25. GODIŠNJICA MUČENIČKE SMRTI ŽUPNIKA IVANA GRGIĆA I POSVETA ŽUPE PREČISTOM SRCU MARIJINU

U brdskoj župi Ravska, kod rudnika Ljubija u nedjelju, 5. studenog 2017. obilježena je 25. obljetnica mučeničke smrti mladog župnika vlč. Ivana Grgića. On je u noći između 7. i 8. studenog 1992. godine nasilno odveden iz župne kuće na rub svoje župe i na „kipama“ rudnika Ljubija mučen i ubijen. Čak pedeset metaka je u njega ispaljeno.

Na mjestu mučeničke smrti župnika Ivana, pred metalnim križem na koji stoji natpis: „Ljubav je jača od smrti“ biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je zapalio svijeću i izmolio molitve. A onda je u župnoj crkvi predslavio koncelebrirano misno slavlje. S njim su koncelebrirali sadašnji upravitelj župe Ravska vlč. Ilija Piličić, raniji upravitelj župe vlč. Marko Vidović i preč. Adolf Višaticki te upravitelj susjedne župe Stara Rijeka vlč. Dražan Mirčić. Na misi je sudjelovalo stotinjak vjernika, među kojima je bila i rodbina ubijenog župnika koja živi u Hrvatskoj.

Istog dana je u župi Ravska „gostovao“ na svome „hodočašću“ po svim župama Banjolučke biskupije i kip Gospe Fatimske, te je ujedno to bila prigoda za posebne pobožnosti i posvetu župe Prečistom Srcu Marijinu, u duhu propisa domaćeg biskupa.

Biskup Franjo je u prigodnom obraćanju nazočnima, govorio – „u svjetlu katoličke nauke, ali i osobnog iskustva ljudi“ – kako „na svijetu ne postoje samo istina, pravda, dobrota i ljubav nego i laž, nepravda, zlo i mržnja“.

Tumačio je djelovanje i plodove Božjeg Duha i Zloduha, potičući na obaveze, svih onih, koji se priznaju Kristovim učenicima, da slijede Krista i da se na njega oslanjaju u svim životnim situacijama.

Govoreći o njihovom nezaboravnom župniku – mučeniku Ivanu, biskup je podsjetio župljane kako su „njemu, samo zato što je propovijedao i branio Božji zakon, Božje zapovjedi i Kristovo Evanđelje i u duhu Evanđelja obavljao svoju svećeničku službu, nasilno oduzeli ovozemaljski život nesretni ljudi iz ovog kraja, koje je Sotona uspio učiniti svojim robovima, otrovati im srce i pomutiti im pamet i užasno iznakaziti u njima Božju sliku, na koju su i oni stvoreni“.

Potaknuo je sve, osobito župljane župe Ravska, da u onome, u čemu je župnik Ivan prije 25 godina nasilno zaustavljen oni moraju nastaviti tj. u obdržavanju Božjih zapovjedi, u činjenju dobra, u izbjegavanju zla, u molitvi za obraćenje grješnika, osobito u svojoj župi, te u vjerodostojnom kršćanskom življenju i izgradnji Kristova kraljevstva. Zahvalio im je što ne zaboravljaju svijetli lik svoga župnika Ivana.

Na kraju mise biskup je pred slikom ubijenog župnika, koja se nalazi u crkvi, predmolio posebne molitve za njegovu dušu.

Nakon mise, biskup i svećenici su se još dugo zadržali u društvu gostoljubivih župljana, koji su zajedno s upraviteljem župe i ujedno župnikom župe Ljubija, vlč. Piličićem, priredili za sve „gozbu ljubavi“ u župnoj dvorani.

TABB
Ravska, 5. studenog 2017.

Povezani članci

Back to top button