Vijesti 2017. godina

IZLET MLADIH IZ KISELJAKA U LIVNO

Dana 04. 11. 2017. god. skupina od 50-ak mladih iz Kiseljaka, točnije 25 iz Frame Kiseljak i 25 iz Mreže mladih Kiseljak uputili su se na jednodnevni izlet u Livno, s ciljem da pored svih podjela koje su najčešće uzrokovane neistinitim podatcima i medijskim preuveličavanjem određenih situacija ipak pokušaju sve te stereotipe razbiti druženjem, razgovorom i zajedničkim raspravljanjem o mnogim temama bitnim za nas mlade.

Izlet se sastojao od posjeta Samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici i Džamiji Čurčinici u Livnu. U crkvi smo saznali dosta važnih i zanimljivih povijesnih činjenica o gradnji same Crkve ali i života u livanjskom kraju kroz povijest ali i danas. Nakon što smo pogledali Crkvu i prostorije muzeja i galerije, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajeva dr. fra Ivan Šarčević održao nam je predavanje o Utjecaju religije na društvo. Pokušao nam je kazati da je vjera sastavni dio svakoga od nas i zbog toga igra važnu ulogu u našem društvu. Pozvao nas je da ne budemo licemjerni u svome življenju vjere, da jedno mislimo, drugo govorimo a treće radimo, nego da dopustimo vjeri da bude ta koja će nam davati snagu da prevladamo sve podjele koje imamo. Moramo biti svjesni da smo upućeni jedni na druge, da živimo jedni pored drugih, zato se moramo više poštivati. Vjera je ta koja nam mora pomoći da čuvamo svoje a poštujemo druge, drugačije od sebe. Samo tako možemo graditi bolji, ljepši svijet oko sebe. Upravo ovakvi susreti su put da se to i postigne.

Posjetom Čurčinici upoznali smo se sa zanimljivom arhitekturom same građevine, poviješću islamske zajednice u Livnu ali i mnogih drugih stvari koje se tiču Islama a nas mlade itekako zanima. Postavljali smo mnoga pitanja iz svakodnevnog života a naš domaćin Ismail ef. Mehtić ljubazno je odgovarao. Posjet Džamiji završio je kratkim, za putnike namjenjenim namazom.

Ovim izletom svi smo mi mladi ali i naši vjerski službenici fra Ivica Matišić i Mirza ef. Bilić učinili malen ali odvažan korak ka boljem sutra naših zajednica i našeg grada. Ovim smo pokazali da pored svih različitosti mi mladi moramo biti međusobno tolerantni i živjeti jedni s drugima.

Ana Duno
Livno, 8. studenog 2017.

Povezani članci

Back to top button