VideoVijesti 2015. godina

PRVA KATOLIČKA MISA U KRNJEUŠI NAKON 74 GODINE

U povodu 74. obljetnice ubojstva župnika don Krešimira Barišića i više od 240 Hrvata Župe Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca, u tom je mjestu danas služena Sveta misa zadušnica. Frajo Komarica predvodio je Svetu misu zadušnicu, ujedno prvu katoličku misu na području općine Bosanski Petrovac od početka Drugog svjetskog rata.

Na devastiranome katoličkom groblju Kod Križa, jedinom preostalome materijalnom svjedočanstvu da su Krnjeušu do Drugoga svjetskog rata naseljavali i Hrvati, danas je služena sveta misa zadušnica za žrtve zločina počinjenoga 9. i 10. kolovoza 1941. godine.

Do tog rata je Krnjeuša imala oko 3 i pol tisuće stanovnika, podjednako Srba i Hrvata. U samo dva dana kolovoza 1941. Hrvata je pobijeno je više od 240, među njima 72 žene i 49 djece, zapaljeno je 20-ak sela i župna crkva, a preživjeli Hrvati raselili su se po svijetu.

“Istina ova poziva sve nas da joj pogledamo u lice, jer samo na temelju istine, objektivno ustanovljene istine, možemo graditi mir”, poručio je msng. Franjo Komarica, banjalučki biskup.

A ovogodišnja komemoracija održana je i u svjetlu službenog dopuštenja Svete stolice da Banjalučka biskupija početi proces beatifikacije četvorice župnika ubijenih u II Svjetskom ratu: Waldemara Maximilijana Nestora u Drvaru, Jurja Gospodnetića u Bosanskom Grahovu, Krešimira Barišića u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca i Ante Dujlovića u Gumjeri kod Prnjavora.

Izvor: www.federalna.ba

Povezani članci

Back to top button