Vijesti 2017. godina

KARDINAL PULJIĆ PREDVODIO DUHOVNU OBNOVU ZA BOGOSLOVNU ZAJEDNICU VBS-A U SARAJEVU

U petak, 1. prosinca 2017. u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu bogoslovska zajednica je započela dvodnevnu duhovnu obnovu, kao pripravu za vrijeme došašća, a predvodio ju je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Duhovna obnova se sastojala od dva predavanja, te dvije propovijedi kroz koje je kardinal Puljić iznio „20 mudrih savjeta“ kroz dvije teme.

Prvo predavanje je nosilo naslov: „Deset zapovijedi u borbi protiv đavla“ koje je kardinal Puljić temeljio na konkretnim situacijama, a za svaku situaciju je iznio i neke od vidova rješenja i poticaja. „Nemoj zaboraviti da je đavao napasnik od Adama, Izraela i samog Isusa, a i ti nisi pošteđen ili neranjiv. Đavao je lukav i domišljat i on postavlja čovjeku zanimljive zamke.“ Kako bi izbjegao njegove napade: „(…) bdij, u očima i srcu, i budi čvrst u duhu i životu, čvrsto vjeruj u Kristovu pobjedu i ta te vjera čini sigurnim i nepokolebljivim nasuprot svim napastima“, istaknuo je kardinal Puljić.

Istoga dana, pod Svetom misom, kardinal Puljić je u svojoj propovijedi kroz metaforu kamenja iz prirode prenio sliku na zajednicu kao što je bogoslovija. „Ako pogledamo kamenje u kamenolomu i kamenje u potoku uočit ćemo razliku. Kamenja u kamenolomu su neobrađena, gruba i oštra, dok su ona u potoku glatka i oblikovana. Razlog tomu je što ih voda tjera da jedan drugoga oblikuju. Tako bi i ova zajednica trebala izgledati. Svaki bogoslov bi trebao pomagati drugom da se oblikuje u ljubavi, praštanju, komunikaciji i zajedništvu“, zaključio je kardinal Puljić.

U večernjim satima, istoga dana, u razgovoru s kardinalom Puljićem bogoslovi su se dotakli aktualnih tema u Crkvi s naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju, a bilo je riječi i o dokumentu „Ratio fundamentalis“ koji govori o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata.

U subotu, 2. prosinca 2017. duhovna obnova započela je zajedničkom jutarnjom molitvom nakon koje je uslijedilo predavanje na temu: „Deset razloga zašto su mali grijesi opasni“. Kardinal Puljić je predavanje započeo zanimljivim primjerom o sitnicama na koje čovjek i ne obraća pažnju, a u nastavku je za svaki razlog dao i objašnjenje. Na primjeru bijele haljine, na kojoj je svaka mrlja uočljiva, naglasio je da se nikada ne smijemo pomiriti s grijehom, nego se uvijek i iznova trebamo čistiti i boriti protiv njega.

Zajednica Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa svake prve subote u mjesecu moli za duhovna zvanja, pa je tako u poslijepodnevnim satima klanjanje i molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio kardinal Puljić. Potom je uslijedila Sveta misa pod kojom je kardinal Puljić postavio u službu lektora osmoricu (Josip Antukić, Marin Babić, Ivica Blažević, Vedran Ćosić, Josip Dedić, Sandro Jurešić, Jadranko Kurt i Marcel Tunjić), a u službu akolite trojicu bogoslova (Leon Dominović, Ivan Dragičević i Adnan Petar Mihael Jašarević). Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi naglasio važnost službi koje podjeljuje i njihovu svrhu. Na kraju Misnog slavlja okupljenima se obratio rektor sjemeništa preč. Josip Knežević zahvalivši kardinalu Puljiću na svemu što čini za ovu bogoslovsku zajednicu, a i svima okupljenima, te ih je pozvao na ustrajnu molitvu za duhovna zvanja. „Kako ćemo drugima govoriti da mole, ako mi sami ne molimo za duhovna zvanja“, posvijestio je tom prigodom preč. Josip.

KTA
Sarajevo, 3. prosinac 2017.

Povezani članci

Back to top button