Vijesti 2017. godina

DRINSKE MUČENICE – PRIMJER VJERNOSTI KRISTU

U crkvi Kraljice sv. krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu 15. prosinca proslavljen je spomendan blaženih Drinskih mučenica.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predvodio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i većim brojem svećenika, a uz sudjelovanje mnoštva redovnica, bogoslova i vjernika okupljenih u crkvi koja je i svetište Bl. Drinskih mučenica.

Svjedočiti vjeru

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Ljubo Zelenika, a potom je započevši bogoslužje biskup Semren uputio prigodne riječi ukazavši na sveti primjer s. M. Jule Ivaniševićs. M. Berchmane Leidenixs. M. Krizine Bojancs. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banje.

„U 150. jubilarnoj godini utemeljenja Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, 135. obljetnici njihove prisutnosti u Sarajevu, 76. obljetnici mučeničke smrti Drinskih mučenica i 6. obljetnici njihove beatifikacije, danas nas je ovdje okupilo Božje milosrđe, Božja dobrota, Božja ljubav izražena u svetkovini blaženih Drinskih mučenica – s. Jule, s. Berchmane, s. Krizine, s. Antonije, s Bernadete. Zahvalni smo im za istinsko svjedočanstvo vjere i ljubavi. Znamo da vjera nadahnjuje ljubav, a ljubav čuva vjeru. Drinske mučenice svojim životom i nasilnom smrću svjedoče kako se živi vjera, kako se ide stopama evanđelja, kako se živi i umire za Isusa Krista“, istaknuo je mons. Semren koji je u svojoj propovjedi Kćerima Božje ljubavi, kao i svima povezanim s njima te onima koji su doprinijeli ovome slavlju, čestitao 150. obljetnicu nastanka Družbe i 135. obljetnicu njezina djelovanja u Sarajevu.

Činjenje dobra

Napomenuo je kako su obljetnice prigoda za posvješćivanje činjenice da je Družba službenice Božje M. Franziske Lechner, utemeljiteljice Kćeri Božje ljubavi, dar milosti Božje Crkvi, a ne ljudsko djelo. „Na početku stoji njezina otvorenost riječi Božjoj i Božje djelovanje u njoj. Ona je dala Bogu prigodu da djeluje u njoj i po njoj, kao i po budućim njezinim kćerima koje žele nasljedovati Isusa Krista živeći karizmu ljubavi koja se pokazuje u služenju Bogu, osjetljivosti za bližnje, radosti u nadi, strpljenju u nevolji, postojanosti u molitvi, zajedništvu, jednostavnosti i malenosti“, kazao je pomoćni biskup banjolučki podsjetivši i na ekumenski i misijski duh M. Franziske Lechner koja je u zajedništvu sa sestrama uočila goruće potrebe svojega vremena i stavila se na raspolaganje Gospodinu nasljedujući ga činjenjem dobra za Boga, siromahe i Družbu.

„Posebno se obradovala kad se mladoj družbi ukazala prigoda da proširi svoje djelovanje u Bosnu koja je tada bila prava misijska zemlja, s teškom mučeničkom prošlošću i mnogim nevoljama. Polje rada koje se otvaralo pred sestrama u Bosni donosilo je i poteškoće i radosti. Susretale su se s ljudima različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti. Cilj im je bio obrazovanje duha i srca djece“, nastavio je mons. Semren kazavši kako je M. Franziska Bosnu posjetila 20 puta i sestrama uvijek bila duhovna podrška.

Prema njegovim riječima, karizma Družbe duboko se ukorijenila na našim i drugim prostorima ostavivši neizbrisiv trag u obrazovanju i odgoju.

Plod mučeništva   

„Svojim požrtvovnim radom sestre danas Božju ljubav čine vidljivom u školama, župnoj katehezi, vođenju crkvenih zvorova, uređivanju crkve, radu s djevojkama u internatima, brizi za stare i nemoćne u domovima, odgoju najmanjih u vrtićima, radu u duhovnom centru i drugim aktivnostima koje doprinose odgoju u vjeri i rješavanju raznih socijalnih problema. Drinske mučenice su zreo plod mučeništva i ljubavi koju su tolike generacije sestara služile Crkvi i narodima u Bosni i šire. Stoga je Sarajevo povijesno mjesto i zavičaj sestara Kćeri Božje ljubavi“, rekao je biskup. Naglasio je kako su se Drinske mučenice prepustile Božjoj promisli i izručile Kristovim rukama te poručuju da čovjek svoj život može sačuvati samo ako ga izruči Bogu. „Drinske mučenice dale su svoj život nasljedujući Isusa Krista. Hrabre, vjerne, dosljedne, okrenute životu vječnom“, naveo je biskup Semren kazavši kako se treba opirati zlu poput blaženica.

„One nam poručuju da trebamo biti spremni duhovno i moralno živjeti kao da će se već danas dogoditi naš susret s Bogom. Pozivaju nas na mudrost življenja, što znači da ne smijemo čekati zadnji trenutak života da bismo surađivali s milošću Božjom, nego to trebamo činiti već sada. Život je dobar kada se živi u evanđeoskom smislu i predanosti Bogu u svagdašnjici. Onda je sigurno da će takav i zadnji čas biti. Ovo budi u nama izvanrednu nadu, duboku radost, da ćemo konačno vidjeti slavu Isusa Krista. Tako su živjele i Drinske mučenice te nam ostavile primjer vjernosti Kristu Raspetomu i Uskrslomu, da ih nasljedujemo“, zaključio je na kraju propovjedi mons. Semren.

Na kraju svete mise, biskup Semren i svećenici uputili su se do sporednog oltara sa slikom blaženih Drinskih mučenica gdje su se zajedno s vjernicima pomolili.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava sa svetom misom i prigodnom za ispovjed, a bogoslužje je predvodio fra Slavko Topić. Pola sata prije svake mise moljene su krunica i litanije Bl. Drinskim mučenicama.

www.nedjelja.ba
Piše: Lidija Pavlović-Grgić
Sarajevo, 16. prosinac 2017.

Povezani članci

Back to top button