Vijesti 2018. godina

PRIPREMA I PROSLAVA BOŽIĆA U ŽUPI POHODA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U BANJOJ LUCI 2017.

Župljani župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci pripremali su se na slavlje najradosnijeg blagdana Božića cijelo vrijeme Adventa.

Na Mise Zornice koje su počinjale u 6 sati svakodnevno su dolazili vrijedni župljani iz Banje Luke i okolnih župa, a svećenici su se izmjenjivala u predvođenju potičući vjernike kratkim homilijama. Uz domaćeg župnika vlč. Žarka Vladislava Ošapa uključili su se: vlč. Anđelo Bartulica, župnik u Šimićima, te po jedanput mons. Ivica Božinović, ekonom biskupije, ravnatelj KŠC-a i presnački župnik i vlč. Boris Ljevak, župnik u Kulašima i Dragalovcima i kateheta.

Radosno iščekivanje Božića dodatno je razveselilo najmlađe dolaskom Sv. Nikole koji je podijelio prigodne paketić za 70-ak mališana i učenika.

Župna zajednica je posebno bila radosna na treću nedjelju došašća kada su troje katekumena (Ljubica, Saša – Petar i Goran) primili sakramente kršćanske inicijacije te jedan bračni par crkveno se vjenčao. Sakramente im je, dozvolom biskupa,  podijelio domaći župnik.

Radost su dodatno doživjeli i bolesnici (njih 33) koje su obilazili, podjeljujući im sakramente ispovijedi i pričesti.

Misa Polnoćka je bila ispunjena vjernicima koji su svoje druženje nastavili i poslije Mise u župnom vrtu uz kuhano vino, pečenicu, kiflice i kolače.

Kao župna zajednica sudjelovali su na pontifikalnoj Svetoj misi u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure koju je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica zajedno s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i s nekoliko svećenika.

Od sv. Ivana, apostola započeo je blagoslov obitelji (njih 500-ak) koji će potrajati 15ak dana.

Na Nedjelju Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa poslije pučke Mise bila je posebna radost za djecu koji su dobili prigodne paketiće: Dar od Maloga Isusa ispod bora uz prigodni program vjeroučenika.

Istoga dana večernju Misu zahvalnicu predvodio je pomoćni biskup Semren koji je u homiliji posebno istaknuo važnost obitelji koja je put preobrazbe svijeta.

Na kraju Mise, prije Tebe Boga hvalimo, župnik je pročitao statistiku župe u 2017. g. kao i važnija događanja.

Poslije Mise svećenici i časne sestre su nastavili s druženjem u župnoj kući uz obiteljski stol.

Župno zajedništvu se i ovih dana moglo opipljivo doživjeti i na tome su svi posebno Bogu zahvalni koji ih je tim darom ovoga Božića obdario.

Župa Banja Luka
Banja Luka, 2. siječanj 2018.

Povezani članci

Back to top button