img_2018_009_001

KRŠTENJE GOSPODINOVO
Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina.

vlč. Boris LJEVAKPovjerenik za mlade, župnik u Dragalovcima i Kulašima, te kateheta na području Banjolučkog dekanata

Evanđelje: Mk 1, 7-11

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!

Riječ Gospodnja.

Blagdan Isusova krštenja na Jordanu svraća nam pozornost na ono što o Isusu vjerujemo. Taj prizor je znak očitovanja Isusa kao Krista, da nam bude uzor i put punog čovječjeg ostvarenja. Sada gledamo Isusa na Jordanu gdje je Ivan, prorok, njegov preteča krstio u znak obraćenja i gdje se okupljalo mnoštvo u nadi i iščekivanju dolaska obećanog Mesije – Krista. Ivan je mnoštvu neprestano govorio o Onomu koji ima doći. Evo ga sada, dolazi kao skromni Nazarećanin  i traži od Ivana da ga krsti. Njegov silazak i izlazak iz vode označuje novost koja nastupa. Voda kao simbol čišćenja. Iz vode se izlazi čist i nov. Krist se silaskom u vodu identificira s nama grešnima, jer nam treba čišćenje i obraćenje. Nakon izlaska iz vode nebesa su zaorila: „ Ti si Sin moj, Ljubljeni!“ (Mk 1,11).  Time nebesa pokazuju da Isus nije samo čovjek, nego je on u samom Trojstvu. Nama se sada daje kao vođa, da nas povede. Njegov izlazak iz vode je univerzalni poziv svima da se identificiramo s njime.

Stoga, imajući u vidu taj prizor s Jordana, danas bi se svi kršćani trebali sjetiti svojega izlaska iz vode i primanja Duha posinstva. Tada nas je Bog Otac učinio svojom djecom. Svaki krštenik tada postao ljubljeno dijete Božje. Tim činom Otac nas šalje svim ostalim ljudima kao braći i sestrama.

Ovaj prizor na Jordanu početak je javnog Isusovog nastupa.

Isus svojim božanskim autoritetom se poziva na proroke koji su o njemu govorili i koji su ga navještali. On sažima cjelokupnu povijest čovječanstva i započinje novo razdoblje. Za sve koji trpe donosi ohrabrenje; Ne bojte se, ljudi, Bog vas ljubi, Bog vas želi spasiti.

Svi koji smo kršteni u Kristu smo kršteni. Duh je nad nama i šalje nas da svima koji trpe donosima radosnu vijest da Bog svoje ne zaboravlja. Za njega ne vrijede ovozemaljska mjerila, on sve poziva, na sve računa, Otac je svemu stvorenome, prima svakoga, čak i grešniku pokazuje milost. Božji Sin je teret grijeha preuzeo na svoja leđa. Postao je žrtva, da bi voda koja je potekla iz Njegova rebra oprala grijehe svijeta.

„Ako je naša vjera istina, ako je Evanđelje Božja Riječ, mi smo dužni vjerovati i nasljedovati je, pa makar bili potpuno sami na tom putu“ ( Charles de F.)

Zato nas ovaj blagdan potiče da se identificiramo s njegovim čovjekoljubljem.