Vijesti 2018. godina

NAJNOVIJE AKTUALNOSTI GLEDE (NE)IZGRADNJE DAVNO PORUŠENE ŽUPNE CRKVE U ŽUPI DRVAR

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, u petak 12. siječnja 2018., biskup banjolučki Franjo Komarica, zajedno sa svojim bliskim suradnicima, razgovarao je s drvarskim župnikom don Davorom Klečinom. Župnik Klečina podnio je izvješće o svojim brojnim nastojanjima tijekom protekle godine, kao i prošlih dana, u svezi s izgradnjom nužno potrebne župne crkve u svojoj župi, umjesto od komunista davno porušene župne crkve i župne kuće. Naveo je veći broj susreta s općinskim i županijskim dužnosnicima,  koje je imao – bilo sa članovima svoga Župnoga pastoralnog vijeća, ili zajedno s banjolučkim biskupom i apostolskim nuncijem u BiH mons. Pezzutom, koji je prošle godine osobno čak dva puta posjetio Drvar.

Podsjetio je kako se Općinsko vijeće Drvara obvezalo do kraja rujna 2017. ponuditi Župnom uredu Drvar tri lokacije za izgradnju župne crkve. Sa žalošću je ustvrdio kako od svih  obećanja općinskih i županijskih vlasti –  ni njemu, ni biskupu, ni nunciju – nije bilo ništa.

Čak ni na pismene upite od strane Župnog ureda Drvar i Biskupskog ordinarijata Banja Luka općinske vlasti iz Drvara i županijske vlasti iz Livna, nisu poslale nikakav odgovor.

Župnik don Klečina je izvijestio biskupa i njegove suradnike, kako je neprestano pod pritiskom svojih župljana glede ostvarivanja njihovog prava na doličnu bogomolju, u duhu važećeg državnog  Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica. Traže od župnika da obavijesti Biskupski ordinarijat i biskupa osobno, kako su oni voljni kupiti prikladan komad zemlje i na njemu izgraditi sebi crkvu. Takav prikladan komad zemlje je pronađen i njegov vlasnik je voljan prodati ga župi sv. Josipa u Drvaru za izgradnju potrebnih bogoslužnih prostorija.

Župnik je zamolio  biskupa i njegove najbliže suradnike da mu dadnu dozvolu kako bi mogao ići u prikupljanje novčanih sredstava za kupovinu ponuđenog zemljišta.

Nakon međusobnog savjetovanja, biskup Komarica je dao župniku Klečini traženu dozvolu da može ići u akciju prikupljanja dobrovoljnih novčanih sredstava za kupovinu zemljišta u korist svoje župne zajednice.

Župnik Klečina je zahvalio  biskupu i obećao da će odmah objaviti svojim župljanima i svim dobronamjernim, istinoljubivim i pravdoljubivim ljudima način doniranja njihova dragovoljnog  priloga, kako bi se ovaj žalosni i bez presedana u novijoj povijesti naše zemlje slučaj – nezakonitog osporavanja od strane lokalnih vlasti jednog od temeljnih ljudskih prava jedne vjerske zajednice, konkretno Katoličke crkve – započeo konačno pozitivno rješavati.

TABB
Banja Luka, 12. siječanj 2018.

Povezani članci

Back to top button