Vijesti 2018. godina

BISKUP KOMARICA POSJETIO NOVOGA EPISKOPA BIHAĆKO-PETROVAČKOG SERGIJA

Banjolučki biskup Franjo Komarica posjetio je 16. siječnja 2018. novoga episkopa bihaćko-petrovačkog g. Sergija u njegovu vladičanskom dvoru u Bos. Petrovcu, prvi put otkako je episkop jesenas preuzeo vodstvo Bihaćko-petrovačke eparhije. U pratnji biskupa bili su sadašnji banjolučki župnik, a dugogodišnji župnik Drvara, vlč. Žarko Vladislav Ošap i sadašnji drvarsko-petrovački župnik don Davor Klečina.

Biskup Komarica čestitao je episkopu Sergeju božićne blagdane, ali i na preuzimanju odgovorne pastirske službe u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji. Vladika Sergej zahvalio je biskupu Komarici na posjetu, a u opuštenom prijateljskom razgovoru dvojica crkvenih velikodostojnika razmijenili su informacije o stanju u svojim biskupijama (eparhijama), o ekumenskim odnosima katolika i pravoslavaca na globalnoj i lokalnoj razini, o stanju u svijetu i u našem društvu, te se složili oko nužnosti ostvarenja buduće suradnje Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, kako na području cijele Bosne i Hercegovine, tako i na području njihovih kompetencija u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji i Banjolučkoj biskupiji koje velikim dijelom dijele zajednički teritorij zapadnog dijela BiH. Episkop Sergej obećao je uskoro uzvratni posjet biskupu Komarici u Banjoj Luci.

Nakon što su međusobno razmijenili darove, episkop Sergej je sa svojom pratnjom pokazao biskupu Komarici i njegovoj pratnji katedralni hram sv. apostola Petra i Pavla, u kojem su najprije domaćini otpjevali jedan pravoslavni božićni napjev, a potom gosti zapjevali jednu katoličku božićnu pjesmu.

Bratsko druženje za obiteljskim stolom svi su potom nastavili u seoskom gospodarstvu „Čardaklije“ u Vrtočama, nedaleko Bos. Petrovca.

Ekumenska suradnja biskupa Komarice i episkopa Sergeja traje još od perioda kada je o. Sergej – prije episkopskog imenovanja –  bio monah u manastiru Rmanj kod Martin Broda, te je održavao prijateljske odnose s katoličkim svećenstvom u Drvaru. Na molbu o. Sergeja, biskup Komarica je tada za manastir sv. Nikole Rmanj, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, uspio dobiti čudotvornu tekućinu sv. miro iz relikvija sv. Nikole, biskupa, koje se čuvaju u njegovu svetištu u talijanskom gradu Bariju.

TABB
Bosanski Petrovac, 16. siječnja 2018.

Povezani članci

Back to top button