Vijesti 2018. godina

SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN NEBESKOG ZAŠTITNIKA ŽUPE

U srijedu 17. siječnja 2018. župljani u ratom rastjerane župe Stare Rijeke kod ljubije svečano su proslavili blagdan nebeskog zaštitnika svoje župe sv. Antuna opata koncelebriranom misom s četvoricom svećenika predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica. Unatoč lošem vremenu na misu je stiglo oko dvije stotine vjernika, većinom prognanika koji žive u Hrvatskoj.

Osim skladnog, gromkog pjevanja cijele skupljene zajednice posebnost slavlja je bila snažna i dirljiva propovijed biskupa Franje. Između ostalog je pohvalio vjernost Kristu, Crkvi i rodnom kraju župljana domaćih župljana koji se ne moraju dolaziti u svoju župu, osobito za glavne blagdane kojih je više tijekom godine. Potaknuo ih je na odlučnije traženje od političara da im omoguće održivi povratak u rodni kraj. Pročitao im je i dirljivi izvještaj vijećnika partnerske župe Mori kod Trnete u Sjevernoj Italiji koji već dvadeset godina neumorno dolaze u pohod preostalim malobrojnim župljanima  Stare Rijeke  i pružaju im učinkovitu materijalnu pomoć.

Obodrio ih je da se ubuduće međusobno solidarno zajedno drže i da nikako ne prodaju svoju očevinu, kako bi se jednoć oni ili njihovi potomci mogli vratiti na to područje, gdje su katolici bili kroz mnoga protekla dramatična stoljeća.

Poslije mise svi nazočni ostali su na zajedničkom objedu koji je organizirala Udruga prognanika Stara Rijeka.

TABB
Banja Luka-Stara Rijeka, 18.1.2018.

Povezani članci

Back to top button