IzdvajamoVijesti 2018. godina

DOSTOJANSTVENO PROSLAVLJEN DAN POSVEĆENOGA ŽIVOTA

U petak, 2. veljače 2018, na blagdan prikazanja Gospodinovog ( Svijećnica) u središtu Banjolučke biskupije u poslijepodnevnim i večernjim satima dostojanstveno je proslavljen Dan posvećenog života. U biskupskom Ordinarijatu, a zatim u katedrali sabralo se oko domaćeg 30-tak redovnica iz pet Družbi i šest redovnika iz dva reda koji su na službi u banjolučkom kraju.

Nekadašnja generalna poglavarica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, a sada samostanska poglavarica Novog Nazareta u banjolučkom naselju Budžaku sr. Bernarda Krištić izrazila je zahvalnost i dobrodošlicu svima, kratko pojasnivši važnost i značaj ovoga zajedništva. Posebno je zahvalila biskupu Franji što je među dijelom svojih redovnica i redovnika u zajedničkoj molitvi i razmatranju o njihovom jedinstvenom pozivu u Kristovoj Crkvi i o njihovoj ulozi i zadaći na području banjolučke biskupije.

Zatim su svi zajedno otpjevali Večernju blagdana.

Biskup Komarica je održao nazočnim redovnicama i redovnicima pobudno predavanje, izlažući im suvremenu crkvenu nauku o osobitom položaju, te o naravi i važnosti redovničkog staleža u Crkvi Podsjetio je na koncilske riječi da „redovnički stalež nije srednji između svećeničkog i laičkog, nego Bog poziva s obje strane neke vjernike da imaju u životu Crkve poseban dar i koriste njezinoj spasiteljskoj misiji svaki na svoj način“. Govoreći o potrebi vjerodostojnog redovničkog života, biskup je protumačio kako se takav život može i ostvariti. Naveo je konkretne primjere iz povijesti ,-također neke iz vlastitog života i iz svoje biskupije.

Zahvalio je redovnicama i redovnicima za njihov dragocjeni i nemjerljive doprinos životu i izvršavanju poslanja katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije. Pozvao ih je da molitvom i osobnim svjedočenjem u službi ljudi u raznim životnim potrebama potiču i mlade da se odazovu Kristovom pozivu živeći kao Bogu posvećene osobe u redovništvu.

Nakon kraćega zajedničkog promišljanja o biskupovim riječima, bila je prigoda za sakrament sv. ispovijedi.

Zatim su se redovnicima i redovnicama pridružili i vjernici laici,, te drugi svećenici te su zajedno s biskupom Franjom, s upaljenim svijećama pošli u katedralu na slavljenje sv. mise.

U propovijedi je biskup najprije govorio o značenju blagdana Prikazanja Gospodinova za naš kršćanski život. Zatim se posebno obratio nazočnim redovnicama i redovnicima. Podsjetio ih je na njihovo posebno izabranje i na nužnost da budu što tješnje povezani s Isusom Kristom, koji ih je izabrao i poslao da za njega svjedoče nepodijeljena srca, – kako u redovima Crkve, tako i izvan nje. Pozvao je vjernike da zajedno mole za sadašnje i buduće redovnice i redovnike kako bi se po njime proslavljao Bog, i izgrađivalo Božje Kraljevstvo na zemlji.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je za sve zajednička „Gozba ljubavi“ u Ordinarijatu.

Slični molitveni skupovi su održani također i u Jajcu i Livnu na području biskupije.

TABB
Banja Luka, 3. veljače 2018.

Povezani članci

Back to top button