Vijesti 2018. godina

U BANJOJ LUCI ODRŽANA XVII. GODIŠNJA SKUPŠTINA NACIONALNOG VIJEĆA PMD BIH

Prema rotacijskom ključu u Banjoj Luci je, od 5. do 7. veljače 2018. održana XVII. Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD BiH. Uz dijecezanske ravnatelje i nacionalnog ravnatelja PMD u BiH mons. Luku Tunjića, na Skupštini je sudjelovao i vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD u Republici Hrvatskoj.

Skupština je započela 5. veljače večernjom Svetom misom u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure koju je predvodio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Na početku Mise sve je pozdravio, predstavio ravnatelje i svima izrazio dobrodošlicu mons. Vlado Lukenda, dijecezanski ravnatelj PMD za banjolučku biskupiju.

Biskup Komarica je u svojoj propovijedi podsjetio prisutne na univerzalnost crkve, da je crkva jedna, sveta, katolička, apostolska i misijska. Naglasio je važnost misija u svijetu i pozvao vjernike na što aktivnije sudjelovanje u misijskom životu crkve a ravnateljima je zahvalio na požrtvovnom radu.

Na koncu Mise vlč. Štefan je progovorio o svom misijskom iskustvu u Beninu a mons. Tunjić je govorio o nesebičnom djelovanju naših 80-ak misionara po cijelom svijetu.

Sutradan, 6. veljače cijeli dan su predstavljana i razmatrana godišnja izviješća. U prvom dijelu Skupštine sudjelovao je i biskup Komarica. U svom pozdravu rekao je da se treba napraviti teološko-eklezijalni zaokret prema misijama te izrazio radost što se ovaj važni događaj za našu Crkvu događa u Banjoj Luci.

Mons. Tunjić je uzvratio na pozdrave i posebno pozdravio dvojicu novih dijecezanskih ravnatelja: fra Stipana Radića za Vrhbosansku nadbiskupiju i don Peru Miličevića za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te istaknuo da se misijsko djelovanje svih Nacionalnih uprava temelji na četiri misijska djela: Djelo za širenje vjere, Djelo sv. Djetinjstva, Djelo sv. Petra Apostola i Djelo Misijska zajednica, s tima da svaka Nacionalna uprava ima svoje specifičnosti i svoje programe. Misije trebaju postati stil života i vjerovanja svakog vjernika, naglasio je mons. Tunjić.

Mons. Lukenda je bio zadužen za organizaciju Skupštine. U svojstvu ravnatelja domaćina sve je srdačno pozdravio te zaželio uspješan i plodonosan rad u Banjoj Luci koja je, usprkos proživljenih nedaća, misijski izuzetno aktivna.

Vlč. Štefan je pohvalio dobru suradnju između dvije Nacionalne uprave i kao dugogodišnji misionar rekao da svatko treba osjetiti bilo misionara, uživjeti se u njihov rad i potrebe te pokušati oduševljenije, poput misionara, širiti Radosnu vijest.

Prvo izviješće je predstavio mons. Tunjić. Ono se sastojalo od uvoda, pastoralno- financijskog izviješća te zaključka. Nakon toga su slijedila izviješća dijecezanskih ravnatelja te diskusija. Izviješća su prihvaćena uz preporuku da se budno osluškuju potrebe misionara i mogućnosti realizacije pojedinih projekata. Istaknuto je da se misije rađaju iz vjere crkve i da materijalna potpora ne smije nikad zamijeniti onu molitvenu. Nakon usvojenih izviješća slijedilo je razmišljanje o svakom projektu pojedinačno i preuzimanje obveza glede što bolje organizacije i realizacije projekata.

U večernjim satima slavljena je Sveta misa u župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci. Župnik vlč. Žarko Ošap pozdravio je ravnatelje i vjernike te ih pozvao na svakodnevnu molitvu za misije. Misu je predvodio vlč. Štefan. U propovijedi je, kao iskusni misionar, nadahnuto i karizmatično govorio o misijama te ljubavi prema Isusu. Ohrabrio je ovu brojem malu zajednicu ali zajednicu velikog srca. Rekao je što smo mi manji to je Isus veći, a kad nam je Isus u životu na prvom mjestu, onda svi postajemo veliki. Nakon Svete mise je nastavljeno druženje u župnoj kući, kojem se pridružio i biskup Komarica.

U srijedu, 7. veljače u jutarnjim satima, u zajedništvu članova Ordinarijata, ravnatelja i sestara Klanjateljica Krvi Kristove, biskup Komarica je predvodio Svetu misu. Biskup je izabrao obrazac Mise za Evangelizaciju naroda i sve pozvao da budu trajni misijski zaljubljenici. Nakon Mise i doručka ravnatelji su posjetili neke od važnih ustanova Banjolučke biskupije: Caritasov centar za život i obitelj, sestre Misionarke ljubavi – sestre Majke Tereze, župu i franjevački samostan na Petrićevcu, Caritasov dom za starije osobe u kojem su se kratko zadržali kod vlč. Zvonimira Matijevića, umirovljenog svećenika Banjolučke biskupije koji je pred papom Franjom u Sarajevu svjedočio o svom progonu i oprostu progoniteljima. Zatim su posjetili nekadašnju žilu kucavicu života, ne samo za banjolučki kraj nego za cijelu regiju, trapistički samostan Marija Zvijezda. Posebno dojmljivo je bilo u župi Presnače u kojoj su 12. svibnja 1995. tragično stradali župnik vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić.

Za ručkom u Ordinarijatu Banjolučke biskupije, mons. Tunjić je zahvalio biskupu Komarici, mons. Lukendi i svim članovima Ordinarijata na „logističkoj potpori“ a posebno na prijateljskoj otvorenosti srca. U zahvali je citirao papu Franju koji je, nadahnut dokumentima o misijama, poručio da misije trebaju biti u srcu kršćanske vjere i kao takve naše trajno nadahnuće.

Biskup Komarica je još jednom izrazio radost što se ova Godišnja skupština održala u Banjoj Luci te svim ravnateljima poželio da ih misijski rad oplemeni i da budu radosni glasnici kraljevstva nebeskoga na zemlji.

Sljedeća Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD BiH održat će se koncem veljače u Sarajevu.

www.missio.ba
Banja Luka, 8. veljača 2018.

Povezani članci

Back to top button