IzdvajamoVijesti 2018. godina

STIPINČEVO U KATEDRALI

Blagdan blaženog Alojzija Stepinca u banjolučkoj katedrali liturgijski je obilježen večernjom koncelebriranom svetom misom koju je predvodio domaći biskup Franjo Komarica.

Velika slika Blaženika, svečano ukrašena, bila je postavljena blizu oltara, kako bi se vjernici pred njom mogli pomoliti. U katedrali se nalazi i veliki kip blaženog Alojzija, dar župe Bl. Alojzija Stepinca iz Grada Sveta Nedelja kod Zagreba.

Biskup Franjo je u prigodnoj propovijedi podsjetio na najznačanije riječi o Blaženiku sv. pape Ivana Pavla II. za vrijeme beatifikacije prije dvadeset godina. „Kad svetac govori o svecu, te su riječi za vjernike osobito značajne“, naglasio je biskup Franjo. Protumačio je i vrlo stroge kriterije koje Sveta Stolica primjenjuje kod svakog pojedinog kandidata za čast oltara, pojasnivši da je prema tim kriterijima i sudu svetog pape nadbiskup zagrebački Alojzije zaslužio da ga se naziva blaženim i da ga se adekvatno slavi u Crkvi.

Biskup se posebno osvrnuo na povezanost blaženog Alojzija s hrvatskim katolicima u Bosni i Hercegovini, prema kojima je gajio „iskreno poštovanje, neskrivenu ljubav i duhovnu blizinu“. Naveo je njegova četiri pohoda Banjoj Luci te većem broju župa i samostana Banjolučke biskupije, osobito tijekom 1938. i 1939. godine.

Citirajući riječi poticaja sv. pape Ivana Pavla II., da u „blaženog Alojzija treba upirati pogled, njime se nadahnjivati i na njega oslanjati“, biskup je nazočne podsjetio kako su se i biskup i svećenici, redovnice i vjernici Banjolučke biskupije, po uzoru na Blaženika, tijekom radnih i poratnih godina pouzdavali u Gospodina i bili dosljedni u obrani istine i pravde, ali i u prakticiranju praštanja i pomirenja. Ustvrdio je kako su mnogi – i od nazočnih – dobro osjetili zagovor blaženog Alojzija i trajno su mu zahvalni. Potaknuo je sve da se i ubuduće njemu utječu u svojim nastojanjima da vjerodostojno žive svoje kršćansko poslanje, otvoreni u ljubavi prema Bogu i prema svojim bližnjima u njihovim potrebama, bilo da su oni blizu ili daleko. Svima je preporučio da se mole za što skorije proglašenje bl. Alojzija svetim.

Na kraju je biskup nazočnima prenio zahvalnost katolika s Korejskog poluotoka za svakodnevne molitve za mir i pomirenje među Sjevernom i Južnom Korejom, te osobito za članove teško uništene biskupije Pjongjang s kojom Banjolučka biskupija od početka prošle godine ima duhovno-molitveni savez.

TABB
Banja Luka, 11. veljače 2018.

Povezani članci

Back to top button