Vijesti 2018. godina

MILOSRDNICA S. M. DIJANA ANDRIĆ OBRANILA MAGISTARSKI RAD

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Predškolski odgoj, u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine magistarski rad na temu „Metodički pristupi u religijskom odgoju predškolske djece“ obranila je s. M. Dijana Andrić.

Radnju je izradila pod vodstvom mentorice prof. dr. Aleksandre Šindić a uz nju u Povjerenstvu su bili prof. dr. Svetozar Bogojević i prof. dr. Tamara Pribišev Beleslin te stekla zvanje Magistar predškolskog odgoja.

„Master rad na temu ‘Metodički pristupi u religijskom odgoju predškolske djece’ predstavlja moj završni rad na dvociklusnom studiju odsjeka za predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Izrada rada na ovu tematiku bio je izazov za mene, prvenstveno zbog iznimne važnosti pedagoški organiziranog predškolskog obrazovanja jer pogreške u odgoju djece u predškolskoj ustanovi utječu na daljnje obrazovanje i kasnije se teško ispravljaju “, kazala je u svom izlaganju s. M. Dijana.

„Vodeći računa o djetetu kao cjelovitom biću te da je religiozna dimenzija konstitutivna njegovu biću, a poštujući njegov doživljaj svijeta i kao cjeline, vjerski odgoj nije izdvojen iz odgojno-obrazovnog rada, već je ta dimenzija njegov bitni sastavni dio. Samoj izradi rada nastojala sam da pristupim na odgovarajući način, uvažavajući sve moguće faktore utjecaja, a pri tome pazeći da se ostane dosljedno tematici bez imalo doze subjektivizma“, riječi su s. M. Dijane koja je dodala da „u planiranju i ostvarivanju odgojno-obrazovnog procesa vjerski sadržaji moraju biti u skladu sa sadržajima i zbivanjima koja se događaju u djetetovom okruženju“. „Radi individualnog zadovoljavanja potreba i poticanja djetetova razvoja, bitno je omogućiti djetetu aktivnosti u skladu s njegovim interesima, iskustvima i zakonitostima njegove razvojne dobi. Kroz religijski odgoj dijete se uči na različitosti koje su sastavni dio današnjeg svijeta što predstavlja jedno veliko bogatstvo svima koji ih ispravno shvate i prihvate. Stoga je potrebno njegovati i razvijati religioznu dimenziju djeteta i osposobljavati ga, primjereno njegovoj dobi, za otkrivanje, prihvaćanje i življenje izvornih (evanđeoskih) pozitivnih vrijednosti života u odnosu na sebe, drugoga i na poseban način Boga“, rekla je, između ostaloga, s. M. Dijana.

Nakon uspješno obranjenog Magistarskog rada, uslijedilo je čestitanje i zahvala za korektnu suradnju i rad na Fakultetu, jer je s. M. Dijana Andrić prva časna sestra koja je studirala i magistrirala u Banjoj Luci.

KTA
Banja Luka, 14. veljača 2018.

Povezani članci

Back to top button