Vijesti 2018. godina

MEĐURELIGIJSKA SURADNJA U BANJOJ LUCI – RADOST I LJEPOTA VJERE

Na poticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, koncem prošle godine u Banjoj Luci je osnovan Odbor za međureligijsku suradnju kojeg sačinjavaju članovi iz četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u ovom gradu – Srpske pravoslavne Crkve, Islamske zajednice, Katoličke Crkve i Židovske (Jevrejske) zajednice.

Kao prvi zajednički projekt dogovoreno je da se svake subote tijekom mjeseca veljače, u svakoj od vjerskih zajednica, održi ciklus predavanja nazvan „Radost i ljepota vjere“ na određenu vjersku temu kojom će se predstaviti svaka od vjerskih zajednica.

Prvu subotu domaćin je bila Jevrejska zajednica koja je u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra upriličila predavanje na temu „Život jevrejske žene u Bosni i Hercegovini“.

Drugu subotu u znamenitoj džamiji Ferhadiji domaćin je bila Islamska zajednica koja se predstavila temom „Ličnost Ibrahima kroz prizmu Kur’ana“, a nakon predavanja domaćini su sve nazočne upoznali s tijekom obnove džamije Ferhadije i detaljno pokazali ovaj biser islamske arhitekture u BiH.

Katolička Crkva bila je domaćinom u treću subotu, 17. veljače, kada je u dvorani Biskupskog ordinarijata priređeno predavanje naslovljeno „Promišljanje o oprostu“ kojeg je održala pročelnica katedre moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Zorica Maros. Na predavanju je bio nazočan i pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren, a nakon predavanja svi su nazočni posjetili katedralu sv. Bonaventure.

U subotu 24. veljače u prostorijama Svetosavske omladinske zajednice pravoslavni svećenik o. Dragan Grujić održat će predavanje na temu „Molitva Gospodnja“.

Kruna ovog zajedničkog projekta vjerskih zajednica u Banjoj Luci bit će u subotu 3. ožujka kada će u Maloj vijećnici Kulturnog centra „Banski dvor“ biti održan zajednički koncert četiriju glazbenih skupina iz četiri vjerske zajednice koje će se predstaviti izvedbom tardicionalnih duhovnih napjeva.

Koncert će biti otvoren za javnost i kao svojevrsni dar svim građanima Banje Luke, ali i kao pokazatelj kako vjerske zajednice mogu uspješno surađivati u polju kulture.

TABB
19. veljače 2018. godine

Povezani članci

Back to top button