Nedjeljni komentar Evanđelja

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA
„Pastir dobri život svoj polaže za ovce.“

vlč. mr. Ante Vidović

student na postdiplomskom studiju iz kanonskog prava u Rimu

EvanđeljeIv 10, 11-18

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Gospodnja.

U različitim prigodama Isus je sam sebe proglašavao Dobrim Pastirom. Možda za nas danas taj naslov nije posebno zanimljiv i učinkovit. Ali možemo samo zamisliti kako su Isusovi slušatelji ostali zapanjeni kad su čuli, jer su Boga smatrali Pastirom naroda, i Isus proglašavajući se pastirom, proglasio se Bogom.

«Ja sam pastir dobri» je naslov koji razoružava. Isus je pastir vjerodostojan, istinit, snažan i ratoboran, koji, za razliku od plaćenika, najamnika, ne bježi nego ima hrabrosti boriti se i braniti svoje stado od vukova.

Riječ koja je danas pet puta ponovljena u Evanđelju je: polažem! Ne pitam, dajem. Ne pretvaram se, poklanjam. Ali ne zato da bih imao nešto za uzvrat, za svoju korist. «Život svoj polažem» je mnogo više nego briga o stadu. Pokušajmo dublje razumjeti. Riječima «Život svoj polažem» Isus ne označava svoju smrt na Veliki petak, za sve nas. Isus stalno polaže svoj život, to je neprestana Božja aktivnost koja se treba shvatiti kao Izvor koji daje živu vodu. «Život svoj polažem» znači: Ja vam dajem svoj način borbe, a to je ljubav i, samo na ovaj način možete pobijediti vukove današnjice.

Isus kao istinski Pastir, je u suprotnosti liku najamnika, plaćenika koji kad vidi da vuk dolazi, odustaje od ovaca i bježi jer mu nije stalo do ovaca. Nasuprot tome Dobrom Pastiru svaka ovca i svako janje su važni. Bogu su njegova stvorenja u srcu. Sva stvorenja. I kao da svakome od nas ponavlja: važan si mi. Ja ću se pobrinuti za tebe i za tvoju sreću.

Istina, postoje vukovi, ali neće pobijediti. Možda su čak i brojniji od janjadi, ali nisu jači. Jer janjci nisu sami, nose Boga u sebi, On im daje snagu.

Isus je Pastir Dobri. Ali sada više nije dostatno samo gledati ga i zahvaljivati mu. Potrebno je Dobroga Pastira nasljedovati. Na pastirski način života dobroga pastira na poseban način su pozvani biskupi i svećenici, ali također su pozvani i mnogi mladići koji bi trebali postati novi svećenici. Kao i svake godine četvrta vazmena nedjelja, je Nedjelja Dobrog Pastira. To je dan molitve za duhovna zvanja.

Gospodine, milosrdni i sveti, nastavi slati nove radnike u žetvu Kraljevstva svoga. Pomozi onima koje si pozvao da te slijede u ovo naše vrijeme: neka zagledani u tvoje lice odgovore radošću na prekrasno poslanje koju im povjeravaš za dobro svoga naroda i svih ljudi. Amen.

Povezani članci

Back to top button