Vijesti 2018. godina

ODRŽANA PRVA SJEDNICA ORGANIZACIJSKOG ODBORA ZA PROSLAVU OBITELJSKOG DANA U BIH

Pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, predsjednika Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 18. svibnja 2018. u župnoj kući u Otinovcima pokraj Kupresa održana je prva sjednica Organizacijskog odbora za proslavu Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini koji će biti upriličen u nedjelju, 29. srpnja 2018. u župi Svete Obitelji u Kupresu.

Govoreći o važnosti predstojećeg Obiteljskog dana, biskup Semren istaknuo je da su obitelji nositeljice života, nada i budućnost Bosne i Hercegovine te da su katolički supružnici sakramentom svete ženidbe postali intimna zajednica života i ljubavi te kao takvi osposobljeni biti prvom životnom stanicom društva i prvom školom društvenih vrlina. Izrazio je uvjerenje da su obitelji željne i voljne riječju i primjerom svjedočiti svoju vjeru, te zauzeto i aktivno sudjelovati u društvenom životu, kao i životu i poslanju Crkve.

Tijekom zasjedanja bilo je riječi o poduzetim aktivnostima u vezi s informiranjem župnika i dekana na razini svih biskupija u BiH o katehezama na temu „Izazov majčinstva“ kao pripravi za Obiteljski dan u BiH, ali i za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koje će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. I ovom prigodom istaknuto je da se ovim katehezama i susretima na dekanatskoj razini želi animirati obiteljske zajednice, povezati ih, i raditi s njima na ljudskoj i kršćanskoj zrelosti za ovu prigodu, ali i kroz naredne godine. Razgovarano je i o tiskanju prigodnih plakata i drugih materijala te o medijskoj pripravi Obiteljskog dana u BiH.

Članovi Organizacijskog odbora razmišljali su i o praktičnoj pripremi središnjeg Euharistijskog slavlja u nedjelju, 29. srpnja 2018. u 11 sati u župi Svete Obitelji u Kupresu koja je upravo i izabrana zato što je posvećena Svetoj Obitelji Isusa, Marije i Josipa, ali i kao susretište triju biskupija u BiH. Dogovoreno je da bude slavljena i Sveta misa uočnica u subotu, 28. srpnja u večernjim satima te da bude organiziran prigodni koncert.

„Neka Gospodin Isus, koji je dijelio brige i radosti ljudskoga roda, blagoslovi sve vas, drage naše obitelji, kako bismo u vjernosti i ljubavi bili gorljivi, a u molitvi postojani, te postali ono što vam je, po Božjem naumu u činu stvaranja i krsnom preporođenju u sakramentu svete ženidbe, planirano i određeno. S tom nadom, vjerom, radošću i zahvalnošću sve vas od srca blagoslivljam i potičem da budite ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene, budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učio da živite u zajedništvu, te kao prva životna stanica društva budite u službi života i izgradnji Božjega kraljevstva na zemlji“, poručio je biskup Semren.

KTA
Kupres, 19. svibanj 2018.

Povezani članci

Back to top button